Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Linköpings universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Integration av jämställdhet i utbildningen sker genom tillhandahållande av kurser om jämställdhet (economics of inequality, economics of discrimination) och forskningen inom området på avdelningen. Dessutom deltar doktorander som lärare i kursen Diversity and Discrimination på grund- och masternivå. Vid institutionen finns det två ombud för jämställdhet. Vidare strävar man efter jämn könsfördelning vid tillsättningen av granskare vid disputationer.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Samtliga professorer och gästprofessorer är män och det finns bara en kvinna i förteckningen av handledarresurser. Samtidigt är det fler kvinnliga än manliga doktorander. Detta är inget speciellt problem för avdelningen utan ett allmänt problem inom nationalekonomiämnet i Sverige. Det finns en medvetenhet om denna snedfördelning och lärosätet prioriterar därför kvinnliga sökande vid utlysning av tjänster där kompetensen i övrigt är likvärdig.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)