Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Luleå tekniska universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Av självvärderingen framgår det att interna utbildningar och kvalitetssäkringsaktiviteter bidrar till att säkerställa att jämställdhetsperspektivet beaktas i utbildningen.

I ämnet historia tas frågor om jämställdhet och likabehandling upp i arbetet med kompetensförsörjningsplanen varje år. Såväl män som kvinnor ska vara representerade i betygsnämnd vid disputation. Doktorander ska alltid ha både en kvinnlig och en manlig handledare. Det finns historiker som fokuserar på genusperspektiv i forskningen. Ämnesgruppen har tre disputerade kvinnor och fyra män.

Det finns inte någon egen jämställdhetsplan i historia, men som helhet har universitetet goda strategier när det gäller att arbeta med jämställdhetsfrågor.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Genom att tillämpa lärosätets centralt utarbetade regelverk inom forskarutbildningsämnet historia finns både en medvetenhet om och en strategi för hur arbetet med jämställdhetsfrågor ska ske. Resultatet är avläsbart i en jämn könsfördelning bland ämnets personal. I gengäld kan enstaka personalförändringar slå hårt mot en så pass liten miljö som det här är fråga om.

Lärosätet kommer att under 2017 se över forskarutbildningskurserna med avseende på innehåll och litteratur, bland annat utifrån ett genusperspektiv. Det står emellertid inte klart om detta gäller de specifika fördjupningskurserna i historia eller de generella kurserna som ges för alla lärosätets doktorander.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)