Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Systematisk uppföljning av utbildningsmiljön och forskarutbildningens utformning, genomförande och resultat sker på flera sätt. Den sker i den dagliga verksamheten, genom de individuella studieplanerna som kontinuerligt revideras, i seminarieverksamheten och genom externa granskningar. Vidare görs regelbundet universitetsövergripande utvärderingar av forskningen vid lärosätet. Institutionen genomför systematiska granskningar och uppföljningar för att säkra och utveckla handledarnas kompetens och för att säkerställa att forskarutbildningsmiljön är av god kvalitet.

År 2015 genomfördes en enkätundersökning bland doktorander, handledare och alumner vid den Historisk-filosofiska fakulteten. Här visade det sig bland annat att 80 procent av doktoranderna var ganska eller mycket nöjda med den psykosociala arbetsmiljön. Samtidigt visade den också att 60 procent av doktoranderna upplevde negativ stress i hög eller ganska hög grad. Enkätundersökningen har nyss färdigställts och ska ligga till grund för ett uppföljnings- och kvalitetsarbete vilket även bedömargruppen ser som önskvärt.

Uppföljningen av utbildningens användbarhet och förberedelse för ett föränderligt arbetsliv sker bland annat genom alumnträffar. I självvärderingen framkommer att institutionen kunde bli ännu bättre på att systematiskt ta del av alumners erfarenheter, vilket bedömargruppen håller med om och ser som något värt att utveckla framöver.

Uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Institutionsstyrelsen och jämställdhetskommittén bevakar sedan 2001 frågor kring bland annat balansen mellan könen i personalgruppen och åtgärder har vidtagits för att förbättra seminariekulturen ur ett jämställdhetsperspektiv, vilket bedömargruppen ser som ett positivt exempel på åtgärder.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)