Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Örebro universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

Av de som disputerat vid lärosätet har en fått anställning som lektor vid Karlstads universitet, en arbetar som gymnasielärare, en som HR-konsult och flera som administratörer vid olika universitet respektive kommuner. Under utbildningen finns vissa inslag av karriärplanering med exempelvis lunchseminarier där representanter från arbetslivet medverkar. I bifogade individuella studieplaner går det inte att utläsa vilken form av institutionsarbete som doktoranderna eventuellt har utfört. På ett principiellt plan kan doktoranderna i sin utbildning välja att läsa en universitetspedagogisk grundkurs samt kursen Historiedidaktik, vilket breddar möjligheten av att kunna delta i en framtida akademisk undervisningsmiljö. Det är möjligt att framtida doktorander kan erbjudas undervisningserfarenhet inom lärosätet. Alla vid institutionen disputerade doktorander har tidigare utnyttjat möjligheten att undervisa i grundutbildningen.

För att förbereda doktorander för forskarlivet planeras tematiska arbetsmiljöer. Kommande doktorander kommer att uppmanas till att delta i nationella och internationella konferenser, arrangera egna konferenser och föra diskussioner om publiceringsstrategier och strategier för att erhålla externa forskningsmedel. Ett samarbete med Örebro kommun är under utveckling inom lärarutbildningen. Av de vid lärosätet tidigare disputerade historikerna har många fått arbete som handläggare inom både universitet och kommunal- och landstingsverksamhet. Diskussionen om ett föränderligt arbetsliv är inte prioriterad, men de mer erfarna i lärarkollegiet har goda kontakter med tidigare disputerade, och vet om och var dessa får anställning. Ingen har varit arbetslös någon längre tid.

Utbildningens utförande och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultatet av uppföljningen omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter

Trots få doktorander finns sedan tidigare ett system för utbildning av doktoranderna inte enbart inom forskning, utan även för framtida uppgifter som undervisande universitetslärare och för ett arbete utanför akademin. Här finns även samarbeten med närregionen och inte minst med Örebro kommun. Vad som saknas är dock ett mer strukturerat och ständigt pågående utvecklingsarbete kring utbildningens användbarhet för arbetslivet och detta är något som kan utvecklas framöver.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)