Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Pedagogik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-06-19
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Pedagogik
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Av självvärderingen framgår att institutionens handlingsplan för jämställdhets- och likabehandlingsfrågor är utgångspunkten för jämställdhetsarbetet i utbildningen. Bedömargruppen menar att den anknytning till arbetsmiljöfrågor och diskrimineringsgrunder i allmänhet som skrivs fram utifrån handlingsplanen är relevant för jämställdhetsperspektivet. Även medvetenheten om den konkreta likvärdighetsproblematik som lärosätet har att hantera i utbildningen och som har med språkanvändning att göra är relevant.

Utifrån handlingsplanen arbetar man exempelvis för att ge alla doktorander samma möjligheter till undervisning. Bedömargruppen konstaterar att denna aspekt av jämställdhet är viktig, men ser utvecklingsmöjligheter i hur jämställdhetsperspektivet synliggörs i utbildningens utformning och genomförande vad gäller kursledning, handledning och litteratur.

Systematisk uppföljning görs inte för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet.

Av underlaget framgår att institutionen har genomfört en undersökning för att tydliggöra hur undervisningsuppdragen är fördelade mellan kvinnliga respektive manliga doktorander, lektorer och professorer. Resultatet visade inga könsrelaterade skillnader.

Lärosätet beskriver att uppföljning sker genom samtal och enkäter som inkluderar jämställdhetsperspektivet i ett mer generellt psykosocialt perspektiv. Dock menar bedömargruppen att det inte framgår av underlaget hur systematisk uppföljning sker för att säkra att forskarutbildningen främjar jämställdhet. Det saknas också exempel på åtgärder och det framgår inte om återkoppling sker till relevanta intressenter.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)