Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Konstvetenskap - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-12-19
Lärosäte: Södertörns högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Konstvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet.

Inom aspektområdet miljö, resurser och område, uppvisar forskningen vid lärosätet en sådan kvalitet och omfattning att utbildning på forskarnivå kan bedrivas på hög nivå. Personalens kompetensnivå är hög. Handledarresurser och forskarutbildningsmiljö svarar väl mot utbildningens behov. Forskarutbildningsmiljön, utbildningen och handledarnas kompetens utvärderas kontinuerligt. Vad gäller aspekten forskarutbildningsämne föreslår bedömargruppen att det i den allmänna studieplanen förtydligas att ämnets koppling till området Kritisk kulturteori inte innebär någon avgränsning.

Med avseende på utformning, genomförande och resultat framstår forskarutbildningen som genomtänkt, tydlig och med en klar inriktning mot examensmålen. Bedömargruppen vill särskilt lyfta det goda exemplet med mindre kurser som tränar färdigheter och förmågor. Vad gäller aspekten kunskap och förståelse ser emellertid bedömargruppen ett utvecklingsområde när det gäller att ytterligare stärka målet bred kunskap inom forskarutbildningsämnet.

Forskarutbildningen ger genom sitt innehåll, utformning och genomförande god förberedelse såväl för en akademisk karriär som för verksamhet inom konstlivet och kultursektorn. Bedömargruppen vill lyfta fram forskningens kopplingar till det samtida konstlivets praktiker som ett värdefullt inslag.

Doktoranderna är representerade i beslutande organ och deltar i planeringen av forskarutbildningen. Det förekommer ett aktivt och reflekterat arbete för att stärka doktoranders fysiska och psykosociala arbetsmiljö.

Jämställdhetsperspektivet integreras i utformningen och genomförandet av utbildningen samt i handledningen. Könsfördelningen inom doktorandgruppen och handledarkollegiet är tillfredsställande.

Forskarutbildningsämnet, området och lärosätet har höga ambitioner avseende uppföljning, åtgärder och återkoppling, men den bild som ges i underlagen är något oöverskådlig. På flera områden gör det faktum att forskarutbildningen i konstvetenskap är så pass ny att former för uppföljning inte har hunnit prövas. Uppföljning, åtgärder och återkoppling är därmed av naturliga skäl ett utvecklingsområde - främst avseende uppföljning rörande arbetslivets perspektiv och jämställdhetsperspektivet - men trots det bedöms aspektområdet sammantaget vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)