Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hälsa och livsstil, inriktning idrottspsykologi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-03-21
Lärosäte: Högskolan i Halmstad
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Psykologi och tillämpad psykologi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande. Vad gäller arbetslivets perspektiv ser bedömargruppen dock ett utvecklingsområde beträffande systematisk uppföljning och återkoppling, då sådan i dagsläget förefaller ske på enbart informell väg.

En lärosätesövergripande handledarundersökning, medarbetarsamtal och handledarkollegiets verksamhet innebär uppföljning av personalens kompetens och kompetensutveckling. Forskningsmiljön utvärderas vart fjärde år med medverkan av internationella granskare. Lärosätesövergripande uppföljningar och granskningar av forskarutbildningsmiljön genomförs även av forsknings- och utbildningsnämnden i samverkan med forskarutbildningsutskottet. Kvalitetsutveckling ansvaras för av en styrgrupp bestående av ämnesansvariga, chefer och doktorandrepresentanter. Bedömargruppens uppfattning är att denna uppföljningsverksamhet förefaller fungera väl.

De moment som genomförs för att uppnå examensmålen dokumenteras i den individuella studieplanen och genom denna kan doktorandens grad av måluppfyllelse följas. Vid uppföljning av individuell studieplan diskuterar handledare, doktorand och studierektor progressionen och hur planerade och genomförda aktiviteter svarar mot examensmålen. En matris där relationen mellan examensmål, lärandemål och olika moment i utbildningen åskådliggörs håller på att utvecklas. Bedömargruppens uppfattning är att uppföljning och återkoppling med avseende på doktorandernas måluppfyllelse förefaller fungera väl. Nämnda matris ser bedömargruppen som ett gott exempel på kvalitetsutveckling vad avser uppföljning av måluppfyllelse.

Uppföljning vad gäller arbetslivets perspektiv sker företrädesvis via seniora forskares nätverk och den informella struktur som föreligger i forskarutbildningsmiljön, men någon mer systematisk uppföljning och återkoppling av relevans för arbetslivets perspektiv verkar inte förekomma. Doktorandbarometrar sker vart tredje år. Styrgruppen för forskarutbildning där det ingår doktorandrepresentanter, återkommande doktorandforum och stödkommittémöten vid behov innebär också möjligheter för återkoppling från doktoranderna. Ett jämställdhetsperspektiv förefaller ingå i de doktorandbarometrar som genomförs vart tredje år, men någon uppföljning av jämställdhetsperspektivets integrering inom forskarutbildningen i idrottspsykologi verkar inte ske.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)