Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Datavetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-06-26
Lärosäte: Örebro universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Datavetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

De tre forskningslaboratorierna anordnar regelbundet möten för handledare, övriga seniora forskare och postdoktorer för att diskutera handledningssituationen och identifiera eventuella problem. Det genomförs även årligen möten då ämnets samtliga forskare och doktorander träffas för att bland annat diskutera handledningsfrågor. Dessutom anordnar ämnesansvariga handledarkollegier två gånger per år med samtliga huvudhandledare där exempelvis kompetensutveckling för handledare diskuteras. Forskningen vid hela lärosätet utvärderades 2010 och 2015 av externa utvärderare, med ett för forskningscentret AASS positivt resultat. Bedömargruppen finner det inte desto mindre angeläget att lärosätet introducerar en regelbunden, intern uppföljning av forskningsmiljön inkluderande dess produktivitet i termer av publikationer.

Fakultetsnämnden genomför återkommande kvalitetsgranskningar och stickprovsgranskningar av enskilda aspekter av forskarutbildningarna. Två gånger om året sammanträder även samtliga huvudhandledare i handledarkollegiet, där forskarutbildningen följs upp på ett mer övergripande plan. Vid dessa möten planeras kurserna för den påföljande terminen och återkoppling från nyligen givna kurser gås igenom. Varje doktorand har en individuell studieplan som uppdateras minst en gång om året och därpå fastställs av prefekten. De individuella studieplanerna dokumenterar hur forskarutbildningen fortskrider med avseende på uppfyllandet av de olika examensmålen, både utifrån doktorandernas och institutionens kvalitetssäkringsperspektiv. Vid Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem (AASS) finns det även en väl utvecklad process för att utvärdera avhandlingen före disputation.

I sin självvärdering skriver lärosätet att de många kontaktytorna med nationella såväl som internationella aktörer ger många tillfällen att stämma av utbildningens användbarhet, samtidigt som rutinerna inte är särskilt formaliserade. Bedömargruppen vill dock rekommendera lärosätet att introducera mer systematiska rutiner vad gäller återkopplingen från näringslivet och från alumner. Detta är således ett utvecklingsområde.

Lärosätet gör medarbetarundersökningar vartannat år för hela universitetets doktorandgrupp - dock utan någon uppdelning på ämnesområde. Inom AASS hålls också årliga möten för samtliga forskare och doktorander där det finns möjligheter att diskutera aktuella frågor.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)