Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Industriell produktion - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-04-09
Lärosäte: Kungl. Tekniska högskolan
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Via de individuella studieplanerna har doktoranderna inflytande över den egna utbildningen, så till vida att de måste delta i den planering som görs inom ramen för dessa och skriva under dem. Under det första året ska doktoranderna formulera sina forskningsfrågor, och väljer även i hög utsträckning fritt vilka forskarutbildningskurser de ska genomföra. Men doktoranderna ingår ofta i större forskningsprojekt, vilket väcker frågor om i vilken utsträckning doktoranden självständigt kan formulera sina forskningsfrågor. Bedömargruppens uppfattning genom intervjuer är ändå att doktoranden förefaller ha stora möjligheter att påverka innehållet och genomförandet av sin egen utbildning.

Doktoranderna är representerade på alla nivåer i det akademiska och administrativa arbetet, samt i till exempel trivsel- och säkerhetsgrupp. De åtnjuter samma rättigheter och skyldigheter som övriga anställda, med undantag av det fåtal stipendiedoktorander som finns inskrivna. Eftersom doktoranderna på det här sättet också på en mer övergripande nivå kan påverka forskarutbildningen, anser bedömargruppen att deras möjligheter att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande är tillfredsställande.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

I självvärderingen framställs den formaliserade rutinen i samband med upprättandet av den individuella studieplanen som grund för en god arbetsmiljö. Men bedömargruppens uppfattning är att detta påstående inte förefaller stämma överens med verkligheten, att döma av de insända individuella studieplanerna. När det gäller doktorandernas arbetsbörda kan ur de individuella studieplanerna utläsas att antalet publikationer kan vara betydligt större än de föreskrivna fyra publikationerna. Detta väcker frågor om ifall de reella förväntningarna på doktorandernas produktivitet möjligen är väsentligt högre än vad de formella riktlinjerna föreskriver. Frågan kan också ställas om det finns andra verktyg för att arbeta med doktorandernas arbetsmiljö förutom den individuella studieplanen; underlaget ger inte så mycket information om det.

Intervjuerna förmedlar ändå bilden av en god arbetsmiljö där doktoranderna inte uppfattar arbetsbelastningen som orimlig.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Sammanfattningsvis är de forskarstuderande välrepresenterade och organiserade. Publiceringsgraden är omfattande, gränsande till en möjlig överproduktion. Helhetsintrycket från bedömargruppen efter intervjuer är ändå att forskarutbildningsmiljon från ett doktorandperspektiv säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)