Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Litteraturvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktorandperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2019-03-12
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Litteraturvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktorandperspektiv

Doktoranden ges möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Doktorander vid lärosätet är representerade i alla beslutande organ inom fakultet, institution, sektion och kollegium. Inom handledarkollegiet i litteraturvetenskap har doktoranderna representation med rösträtt, vilket markerar deras status som anställda på lika villkor. Doktoranderna kallas i egenskap av anställda till personalmöten och deltar i olika institutionella sammanhang. Som ett aktuellt exempel kan nämnas att doktorander tagit del av självvärderingen. Varje doktorand tilldelas expensmedel på 25 000 kronor från fakulteten för resor och konferenser med relevans för avhandlingsarbetet, och det ges dessutom många tillfällen att söka stipendier vid lärosätet. Det finns goda möjligheter för doktoranderna till inflytande på både kursutveckling samt kursinnehåll och utformning av seminarier. Det sker både genom representationen i handledarkollegiet och genom samarbetet med handledaren. I den individuella studieplanen som kontinuerligt revideras planläggs och utvärderas arbetet efterhand. Både doktorand och handledare har möjlighet att kommentera arbetet. Handledarna uppfattas överlag som engagerade och seminariemiljön som konstruktiv. Strax innan eller efter disputation ska doktoranden ha ett avslutningssamtal med föreståndaren för sektionen.

Utbildningen säkerställer en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö för doktoranden.

Samtliga doktorander har en arbetsplats med dator och har tillgång till infrastrukturell support. Närheten till ett välförsett bibliotek framhålls i självvärderingen. Rutiner finns för sjukskrivning och andra avbrott, till exempel att en rehabiliteringsplan ska upprättas vid sjukskrivning över två veckor. Förtroendeuppdrag i olika organ ger förlängning av studietiden. Det finns rutiner för byte av handledare. Vid ett eventuellt byte tar doktoranden kontakt med handledaren, sektionsföreståndaren eller handledarkollegiets ordförande.

Doktorandperspektiv

Tillfredsställande

Att doktoranderna har representation med rösträtt i handledarkollegiet ger uttryck för en jämlik grundsyn. Det finns en tydlig potential för inflytande på utvecklingen av kurser, på kursernas innehåll och utformning samt på seminariernas uppläggning. Samarbetet med handledaren framhålls som viktigt och dokumenteras därför löpande i den individuella studieplanen. Det finns rutiner för byte av handledare. Samtliga doktorander har arbetsplats och dator inom institutionen, och den psykosociala strukturen med beskrivna rutiner verkar genomtänkt. Sammantaget framstår möjligheterna till inflytande på både utbildningens och den sociala situationens utformning som goda.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)