Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen Bedömningsområde: FörutsättningarUtbildningsmiljön

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-10-12
Lärosäte: Södertörns högskola
Ämne: Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen omg. 3
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

FörutsättningarUtbildningsmiljön

Det finns en för utbildningen vetenskaplig och professionsinriktad miljö men verksamheten bedrivs inte så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning.

Av ansökan framkommer att avdelningen för socialt arbete vid institutionen för samhällsvetenskaper har aktiva forskargrupper inom området psykisk ohälsa, äldreomsorg och funktionshinder, alkohol- och drogmissbruk, rättsliga aspekter på socialt arbete samt barn- och ungdomsforskning.

Bedömargruppen instämmer i att dessa ämnesområden har klar relevans för yrkesutbildningen till kuratorer inom hälso- och sjukvård. Vad som dock inte är tydligt är hur utbildningen ska bedrivas så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning. Denna otydlighet hänger samman med de oklarheter som finns vad gäller personalbemanningen som vid tiden för intervjuerna fortfarande framstod som oklar och alltför svag i huvudområdet socialt arbete. Då det inte finns tillräckliga personalresurser är det inte möjligt att se vilken forskning som kommer att bedrivas, vilka lärare som aktivt kommer bedriva forskning inom ämnen centrala för utbildningen, samt hur denna forskning kommer att komma studenterna och utbildningen till del.

Lärosätet lyfter i både ansökan och intervjuer fram att det finns ett omfattande samarbete med forskare och lektorer i länder med koppling till Östersjö och Östeuropa. Bedömargruppen anser dock inte att det är tydligt hur detta samarbete ska berika och återspeglas i den aktuella utbildningen. Detsamma gäller lärosätets inriktning gällande socialt arbete med storstadsperspektiv. Hur denna inriktning blir synlig och hur den berikar det aktuella programmet var även efter intervjuerna otydligt för bedömargruppen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)