Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen Bedömningsområde: Studentperspektiv

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2021-10-12
Lärosäte: Södertörns högskola
Ämne: Hälso- och sjukvårdskuratorsexamen omg. 3
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

Studentperspektiv

Utbildningen verkar för att studenterna ska ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande.

Utifrån ansökan, intervjuer och den komplettering som inkom och som berörde just studentinflytande, anser bedömargruppen att det är tydligt att studenter har möjlighet att ta en aktiv roll i arbetet med att utveckla utbildningens innehåll och genomförande och att de representeras på alla nivåer vid lärosätet.

Vid intervjuerna framkom att det finns goda stödfunktioner vid lärosätet och att det finns ett specifikt fokus och bra stöd som riktas till dem med särskilda behov. Vid intervjuerna framkom dessutom att lärosätet är mycket bra på att lyssna på studenterna och att förslag från deras sida ofta beaktas. Ett uppskattat inslag i socionomutbildningen är då socionomer från fältet kommer till lärosätet och undervisar. På så vis konkretiseras socionomyrket och tydliggörs i utbildningen, vilket enligt bedömargruppen visar på vikten av att det behövs en tydlig koppling till fältet även i den utbildning ansökan gäller. I intervjuerna framkom även att lärosätets storstadsprofilering uppskattas mycket, vilket bedömargruppen ser som en indikation på att detta inslag även skulle kunna tydliggöras mer och fylla en funktion i den tilltänkta Hälso- och sjukvårdskuratorsutbildningen.

Utifrån ansökan och intervjuer framkom att studenter inte varit delaktiga i utformningen av ansökan. Bedömargruppen menar att då ansökan handlar om ett nytt yrkesprogram, där institutionen till viss del ger sig ut på ny mark, kan det vara av speciellt värde att från början försöka engagera studenter i utformningen av utbildningen. Sammantaget anser dock bedömargruppen att utbildningen verkar för att studenter deltar aktivt i arbetet med att utveckla utbildningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)