Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandläkarexamen Bedömningsområde: FörutsättningarPersonal (Lärarkompetens och lärarkapacitet)

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2020-12-22
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Ämne: Stiftelsen Högskolan i Jönköping - Tandläkarexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

FörutsättningarPersonal (Lärarkompetens och lärarkapacitet)

Antalet lärare och deras sammantagna kompetens vetenskapliga, professionsrelaterades och pedagogiska är inte adekvat och står inte i proportion till utbildningens volym, innehåll och genomförande på kort och lång sikt.

Lärosätet redovisar ett begränsat antal lärare med såväl klinisk odontologisk kompetens (yrkesexamen) som vetenskaplig kompetens. En betydande andel av personalen kommer endast tjänstgöra i begränsad omfattning, 20-35%. Vidare kommer flera av de namngivna personerna att vara i, eller förbi, pensionsålder vid planerad start av utbildningen eller innan första kullen examinerats. Lärosätet berör problematiken kring pensionsavgångar i ansökan men bedömargruppen anser inte att lärosätet på ett tillfredsställande sätt visar hur problematiken kan lösas.

De personer som planeras anställas representerar samtliga nio odontologiska specialiteter, förutom radiologi, för denna resurs hänvisar lärosätet till personal vid Odontologiska institutionen. Övriga personer representerar en bredd inom vårdyrken, exempelvis tandhygienister, läkare, sjuksköterskor, och biomedicinsk analytiker samt psykolog, socionom, civilingenjörer och ekonomer. Bedömargruppen ser positivt på att ansökan inkluderar denna bredd av kompetenser och professioner av relevans för den aktuella yrkesexamen, men anser att den vetenskapliga kompetensen vid lärosätet är alltför begränsad för att tillgodose en tandläkarutbildning på avancerad nivå.

Lärosätet anger i ansökan att de har behov av rekryteringar. Ansökan nämner samarbeten inom och utom regionen för att förstärka lärarresursen, framförallt ett planerat samarbete med Odontologiska institutionen. Under intervjuerna framkom bland annat en satsning på fler ST-tandläkare. Bedömargruppen ser positivt på detta och ser även potential i samarbetet inom regionen för att rekrytera handledare till VFU, men ser stora svårigheter i möjligheterna att rekrytera vetenskapligt kompetent och meriterad personal.

Lärosätet anger att 10 % av årsarbetstiden avsätts för kompetensutveckling. Lärosätet har även krav på att lärarna har 15 högskolepoängs högskolepedagogiska kurser vilket bedömargruppen ser positivt på. Det framgår dock inte hur den pedagogiska kompetensen ser ut hos de personer som listas i lärartabellen.

Forskning är en förutsättning för att bedriva utbildning av hög kvalitet. Bedömargruppen anser att forskningsaktiviteten bland de listade lärarna är för låg. Lärosätet har inte visat hur de kommer säkerställa att lärarstaben kommer få förutsättningar att upprätthålla en god forskningsaktivitet.

Sammanfattningsvis anser bedömargruppen inte att lärosätet säkerställer den vetenskapliga, professionsrelaterade och pedagogiska kompetensen på varken kort eller lång sikt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)