Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Tandläkarexamen Bedömningsområde: FörutsättningarUtbildningsmiljön

Inte tillfredsställande
Publicerad: 2020-12-22
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Ämne: Stiftelsen Högskolan i Jönköping - Tandläkarexamen
Typ av granskning: Prövning av examenstillstånd

FörutsättningarUtbildningsmiljön

Det finns inte en för utbildningen vetenskaplig/professionsinriktad miljö och verksamheten bedrivs så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning.

Lärosätet beskriver i ansökan att forskningsanknytning främst säkras genom kurser och examensarbete. Kurser som nämns är Vetenskaplig grundkurs under termin 2 samt Vetenskaplig fortsättningskurs inom odontologi under termin 4. Innehållet i såväl teoretisk som klinisk undervisning knyts till aktuell forskning via föreläsningar och terapiplaneringar och behandlingar ska vara evidensbaserade. Studenterna ska planera och genomföra informationssökningar avseende olika odontologiska "case", relatera dessa till aktuellt forskningsläge och diskutera i seminarieform. Även litteraturseminarier, där studenten får läsa aktuell forskning inom ämnet för att därefter analysera och värdera, nämns. Hur kvaliteten i dessa lärandeaktiviteter säkras, är däremot inte preciserat, inte heller av vem eller vilka kompetenskrav som ställs på dessa personer. Antal lärare med vetenskaplig kompetens är otillräcklig, tillika är nuvarande forskningsaktivitet bland dessa förhållandevis låg. Sammantaget anser därför bedömargruppen att det saknas en fullgod vetenskaplig miljö.

Lärosätet har rätt att utfärda examina på grund-, avancerad och forskarnivå och har som ambition att få examensrätt på forskarnivå inom området Preklinisk vetenskap och Klinisk behandlingsvetenskap. Men eftersom de i dagsläget saknar det anser bedömargruppen att lärosätet inte säkrar ett nära samband mellan forskning och utbildning för tandläkarexamen. Enligt ansökan förs diskussioner kring samarbeten utanför regionen, framförallt nämns Linköpings universitet. Det framgår dock inte hur den odontologiska anknytningen/specialiseringen i dessa moment ska säkras. Koppling till basgruppsfall nämns vid intervjun men bedömargruppen anser inte att det är tillräckligt.

Det finns avsiktsförklaringar för VFU som kan tillgodose studenternas behov av relevant och representativ patientgrupp för färdighetsträning inom såväl barn- och ungdomstandvård som allmän vuxentandvård. Utbildningen ges vid Hälsohögskolan där även tandhygienistutbildning bedrivs. Enligt bedömargruppen ger det goda förutsättningar för interprofessionellt lärande. Även samarbete med en ev. tandsköterskeutbildning nämns. Däremot lyfter inte ansökan hur samarbete med tandtekniker kommer säkras. Inte heller intervjuerna gav svar på det och bedömargruppen anser att det inte finns en komplett professionsinriktad miljö.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)