Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Economics - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Handelshögskolan i Stockholm
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

Doktoranderna är representerade i lärosätets alla beslutsfattande organ. Lärosätets Studiehandbok för forskarutbildningsprogrammets doktorander stadgar tämligen ingående om de rättigheter och skyldigheter som ankommer på doktoranderna. Samtidigt kan konstateras att även om självvärderingen är relativt knapphändig gällande doktorandperspektivet kan ett flertal åtgärder som nyligen vidtagits ses som en indikation på att doktoranderna både har och utnyttjar möjligheterna att påverka utvecklingen av programmet och sitt eget lärande.

Alla doktorander som registreras i forskarutbildningsprogrammet ingår ett doktorandavtal med programmet i vilket doktorandens rättigheter och skyldigheter stadgas. Doktorandernas finansiering tryggas under de två första åren genom stipendier. Den resterande studietiden finansieras via forskningsprojekt och genom medverkan i institutionens undervisning. Doktoranderna förbinder sig att eventuella övriga uppgifter vid sidan om studierna som doktoranden har inte hindrar doktoranden att fullfölja sina doktorandstudier. Lärosätet tecknar en försäkring för alla registrerade doktorander.

Lärosätets Faculty and Program Board, där doktoranderna är representerade, har utsett ett doktorandombud, i vars uppgifter ingår bland annat att bistå doktorander i eventuella kommunikationsproblem mellan doktorand och handledare.

Doktoranderna beskriver miljön som öppen och förefaller kunna utnyttja möjligheten att påverka utbildningen och den miljö som de arbetar i. Doktorandrådet har tagit ett flertal initiativ till utveckling. Bland dessa kan nämnas mentorverksamheten och den årliga forskningskonferensen. Nyligen har forskarutbildningsprogrammet introducerat ett mentorssystem där äldre doktorander är mentorer till nya, vilket bedömargruppen vill lyfta som ett gott exempel. Den årliga forskningskonferensen bidrar bland annat till att öka växelverkan mellan samtliga doktorander i programmet samtidigt som den även utgör ett konkret exempel på hur diskussion gällande god vetenskaplig sed kan initieras och följas upp.

Doktoranderna medverkar i den arbetsmiljöundersökning som lärosätet vartannat år riktar till de anställda. Lärosätet har nyligen initierat en årlig utvärdering av forskarutbildningsprogrammen där samtliga doktoranders erfarenhet av forskarstudier beaktas. På basen av självvärderingen förefaller de faciliteter som doktoranderna har till sitt förfogande motsvara god internationell standard.

Utbildningen följs upp systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljningen omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Doktoranderna är representerade i alla beslutande organ på lärosätet och deltar i de arbetsmiljöundersökningar som genomförs vartannat år. Ett doktorandombud bistår den enskilde doktoranden i händelse av konflikt mellan doktorand och handledare. Tillsammans skapar detta goda möjligheter för doktoranderna att påverka kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Ett aktuellt exempel på en åtgärd är en årliga utvärdering av forskarutbildningsprogrammen på lärosätet som det nyligen har fattats beslut om. Även doktorandrådet och de initiativ det har tagit, så som ett mentorssystem och en årlig forskningskonferens, bidrar till kvalitet och utveckling.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)