Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Economics - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Miljö, resurser och område

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Handelshögskolan i Stockholm
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Forskarutbildningsämne

Avgränsningen av forskarutbildningsämnet och dess koppling till den vetenskapliga grunden och beprövad erfarenhet är välmotiverad och tillräcklig.

Programmet är i termer av bredd och djup ett generalistprogram med klara ambitioner att utexaminera för det internationella akademiska samfundet. Generellt kan sägas att avgränsningen med utgångspunkt i den vetenskapliga bredd och djup som uppvisas är i linje med det fokus som forskarutbildningsprogram i nationalekonomi vid internationella universitet har.

Bedömningsgrund: Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens innehåll och genomförande.

I självvärderingen beskrivs programmet som litet och med en årlig antagning av sju doktorander. Programmet har 35 inskrivna doktorander. Andelen kvinnliga doktorander som årligen antagits under perioden 2012-2016 är i medeltal 34,6 procent och andelen antagna doktorander under samma period med en internationell bakgrund är 63 procent. Antagningen till forskarutbildningen sker årligen i öppen konkurrens. Söktrycket är mycket högt, sammanlagt 228 sökanden konkurrerade 2016 om sju doktorandplatser. Det finns en klar process för antagningen. Man lägger speciell vikt vid sökandes generella kvalifikationer att bedriva forskarstudier.

Institutionens undervisning i programmet "Stockholm - Doctoral Course Program in Economics, Econometrics and Finance", ett forskarutbildningssamarbete mellan Handelshögskolan och Stockholms universitet, uppgår till ca nio kurser per år. Denna andel av kursutbudet i programmet motsvarar lärosätets andel av doktorander i programmet. Undervisningsskyldigheten för professorerna uppgår normalt till 30 procent, handledning av doktorander i avhandlingsskedet uppgår till 2,5 procent. I viss utsträckning kan de anställda minska sin undervisningsskyldighet genom extern finansiering. Endast professorer med omfattande handledning av doktorander kan beviljas nedsättning i undervisning.

Självvärderingen innehåller inte information om krav på pedagogisk handledarutbildning. Genomgående ställs krav på att forskarna publicerar sig internationellt i väl ansedda journaler.

Närheten till Stockholm Institute of Transition Economics (SITE) stärker tillgången på vetenskaplig kompetens i forskarutbildningen vid lärosätet.

Studiehandboken, som på Handelshögskolan reglerar mellanhavandena mellan lärosätet och doktoranderna, stadgar klart hur handledningen av doktoranderna vid lärosätet ska bedrivas. Doktoranden är berättigad till handledning motsvarande 2,5 procent av en professors arbetsplan, vilket motsvarar cirka en timme per vecka. Under de två första åren av forskarstudierna fungerar doktorandprogrammets direktör som handledare. Direktören fungerar också som kontaktperson i frågor gällande individuell studieplan, studieprogression och eventuell avregistrering. Huvudhandledare utses under det andra studieåret då doktoranden valt tema för sin doktorsavhandling. Huvudhandledaren ska vara professor eller biträdande professor vid lärosätet. Biträdande handledare kan utses. Lärosätet har en tydlig process för byte av handledare.

Relationen mellan antalet doktorander och professorer (heltidsekvivalenter) vid institutionen är fem. Utöver de vid institutionen anställda handledarna (15 heltidsekvivalenter) finns ett stort antal externa handledare. Det strukturerade samarbetet inom ramen för programmet "Stockholm - Doctoral Course Program in Economics, Econometrics and Finance" - stärker intrycket av att antalet handledare och lärare samt deras sammanlagda kompetens står i proportion till utbildningens innehåll och genomförande samt målsättningen för ett internationellt konkurrenskraftigt forskarutbildningsprogram i nationalekonomi.

Utifrån underlaget kan en internationellt sett hög vetenskaplig kompetens uppvisas vid institutionen då flertalet av de handledare och forskare som är anställda på minst 50 procent publicerar sig frekvent. Handledare och forskare som är anställda på minst 50 procent uppvisar under perioden 2012-2016 sammantaget 35 TOP-50 och 55 TOP-100 artiklar i tidskrifternas så kallade Article Influence Score AIS (Thomson Reuter), vilket ger i medeltal 2,3 respektive 3,7 artiklar per handledare/forskare.

Handledarnas och lärarnas sammantagna kompetens och kompetensutveckling följs systematiskt upp i syfte att främja hög kvalitet i utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Som framgår ställs krav på att forskarna publicerar sig internationellt i väl ansedda journaler med en viss frekvens, vilket de också gör. Av självvärderingen framgår vidare att fakultetsmedlemmarna är aktiva som lärare och forskare och att deltagandet vid den veckovisa seminarieserien är hög.

Bedömningsgrund: Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildningen på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Forskarutbildningsmiljön i nationalekonomi vid lärosätet är till alla delar internationell och de flesta professorer, handledare och forskare rekryteras internationellt. Forskarna publicerar sig även i internationella tidskrifter av hög kvalitet. Söktrycket till utbildningen är högt och av doktoranderna har 58 procent en internationell bakgrund.

Forskarutbildningsmiljön integrerar doktoranderna medvetet genom en aktiv seminarieverksamhet där även externa inbjudna forskare medverkar och genom doktorandernas medverkan i olika forskargrupper. Doktorandernas deltagande i internationella konferenser finansieras av fakulteten.

Samarbetet inom programmet "Stockholm - Doctoral Course Program in Economics, Econometrics and Finance" är avgörande för att trygga såväl bredden som djupet i den vetenskapliga kompetensen och utgör i detta avseende en förutsättning för programmet. Detta bekräftades i intervjuerna. Samtidigt förefaller detta samarbete i viss mån ge upphov till konkurrens om de bästa registrerade doktoranderna då de övriga i Stockholm - Doctoral Course Program in Economics, Econometrics and Finance -programmet medverkande lärosätena har sämre förutsättningar att finansiera sina doktorander.

Doktorandernas finansiering tryggas under de två första åren via skattefria stipendier från lärosätet. För de två därpå följande åren garanterar institutionen finansiering via stipendium eller lön ofta inom ramen för forskningsprojekt. Förutsättningen för finansiering under det femte studieåret är att doktoranden deltar i undervisning vid institutionen, omfattande minst två kurser.

Forskarutbildningsmiljön följs systematiskt upp för att säkerställa hög kvalitet. Resultatet av uppföljningen omsätts vid behov i kvalitetsutvecklande åtgärder och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Det framgår inte närmare av självvärderingen hur forskarmiljön systematiskt följs upp. Det förefaller emellertid uppenbart att lärosätet har en systematisk uppföljning eftersom de internationella ackrediteringsprogram, framför allt European Quality Improvement System (EQUIS), som lärosätet systematiskt deltar i, ställer tydliga krav på uppföljning av kvaliteten i forskarutbildningsprogrammen. Även samarbetet inom ramen för programmet "Stockholm - Doctoral Course Program in Economics, Econometrics and Finance" bidrar till att forskarutbildningsmiljön systematiskt följs upp, och att uppföljningen vid behov omsätts i kvalitetsutvecklande åtgärder, samt återkopplas till relevanta intressenter.

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet miljö, resurser och område

Tillfredsställande

Aspektområdet miljö, resurser och område bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Vad gäller aspekten forskarutbildningsämne vill bedömargruppen lyfta fram programmets bredd och djup samt den tydligt uttalade ambitionen att konkurrera med internationella forskarutbildningsprogram. Samarbetet inom programmet "Stockholm - Doctoral Course Program in Economics, Econometrics and Finance" är en förutsättning för detta.

Vad gäller aspekten personal noterar bedömargruppen det starka inslaget av internationell rekrytering av handledare och forskare, liksom även den höga kvaliteten i den omfattande publikationsverksamhet som kan uppvisas och som klart överstiger det nationella genomsnittet.

Vad gäller aspekten forskarutbildningsmiljö noterar bedömargruppen att doktoranderna integreras i en stimulerande och utmanande internationell miljö som kännetecknas av hög vetenskaplig kompetens, ett högt ansökningstryck i rekryteringen och en aktiv seminarieverksamhet. Samarbetet inom ramen för "Stockholm - Doctoral Course Program in Economics, Econometrics and Finance" bidrar i många avseenden till denna miljö samtidigt som detta samarbete i viss mån ger upphov till konkurrens om de bästa registrerade doktoranderna.

Bedömargruppen vill som ett gott exempel lyfta fram det sätt på vilket forskarutbildningsprogrammet hanterar finansieringen av doktoranderna, inte enbart under de första åren utan också i slutskedet av studierna. Finansieringen skapar incitament för doktoranderna att avancera i sina studier och avviker i detta avseende klart från de övriga lärosätena i Sverige.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)