Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Economics - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Handelshögskolan i Stockholm
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Forskarutbildningsprogrammet omfattas av lärosätets kvalitetssäkringssystem som utvecklats under en längre tid med utgångspunkt i bland annat de krav på kontinuerlig kvalitetssäkring som lärosätets medverkan i internationella ackrediteringsprojekt ställer på utbildning, forskning och forskningsmiljö, samverkan och de utexaminerades anställningsbarhet. Uppföljningen av de olika aspektområdena är övervägande systematisk och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Forskarutbildningsprogrammet kan också peka på hur uppföljningen omsatts i åtgärder.

Lärosätet har nyligen tagit initiativ till att vidareutveckla kvalitetsarbetet. För att försäkra sig om att alla kurser inom forskarutbildningsprogrammen evalueras på ett enhetligt sätt går man in för en centraliserad struktur på utvärderingen av doktorandkurserna. Kursansvariga ges möjlighet att komplettera dessa centraliserade utvärderingar via kursspecifik information. Därutöver avser lärosätet att införa årliga utvärderingar av forskarutbildningsprogrammen utgående från enkäter som riktar sig till samtliga doktorander. Vid intervjuerna noterades att det är för tidigt att bedöma effekterna av detta för forskarutbildningsprogrammet i nationalekonomi.

Bedömargruppen vill lyfta fram betydelsen av en sammanfattande analys av den information som finns i de individuella studieplanerna i syfte att utvärdera hur de målsättningar som uppställs i Studiehandboken (som närmast motsvarar den allmänna studieplanen) gällande doktorandernas progression kan uppnås.

Avseende arbetslivsperspektivet betonar lärosätet vikten av att skapa och behålla nätverk för doktorander och yrkesverksamma. Det finns en aktiv alumnverksamhet och före detta doktorander återkommer för att medverka på seminarier eller som gästföreläsare.

Doktoranderna är representerade i alla beslutande organ på lärosätet och deltar i de arbetsmiljöundersökningar som genomförs vartannat år. Ett doktorandombud bistår den enskilde doktoranden i händelse av konflikt mellan doktorand och handledare. Tillsammans skapar detta goda möjligheter för doktoranderna att påverka kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen.

Lärosätet har en av rektor godkänd jämställdhetsplan som omfattar såväl de studerande som forskarna och lärarna. Jämställdhetsplanen inkluderar årliga åtgärdsprogram som strävar till att öka medvetenheten om denna dimension i utbildningen. Bedömargruppen lyfter fram vikten av att nationalekonomiska institutionen tar fram en konkret, mera långsiktig plan som tydligare integrerar jämställdhetsperspektivet i utbildningens utformning och genomförande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)