Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Finance - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Handelshögskolan i Stockholm
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet.

Inom aspektområdet miljö, resurser och område konkurrerar forskarutbildningsprogrammet idag i termer av vetenskaplig kompetens och publikationsverksamhet, rekrytering av doktorander och miljö med internationellt ledande forskarutbildningsprogram i finansiell ekonomi och nationalekonomi. Forskningsmiljön bidrar till att ge goda förebilder för framgångsrika forskarkarriärer.

Lärosätets hantering av finansieringen av doktoranderna inte enbart under de första studieåren utan även i slutskedet kan ses som ett gott exempel. Forskarutbildningsprogrammet vid lärosätet avviker i detta avseende från övriga lärosäten i Sverige.

Aspektområdet utformning, genomförande och resultat bedöms som tillfredsställande. Programmets struktur och genomförande håller genomgående internationellt hög kvalitet. Forskarutbildningsprogrammets struktur, med ett brett obligatoriskt kursprogram omfattande såväl finansiell ekonomi som nationalekonomi och med uttalade krav på och processer för avhandlingsarbetet, säkerställer en hög kvalitet på programmet. Likaså bidrar programmets fokus på det femte studieårets job market paper och förberedelserna inför övergången till arbetslivet till den goda kvaliteten på utbildningen. Den omfattande seminarieverksamheten med gästande forskare inom ramen för SHoF liksom samarbetet inom ramen för SDPE skapar goda förutsättningar för doktoranderna att bilda nätverk och då inte endast med doktorander vid andra lärosäten, utan också med gästande forskare.

Arbetsmarknadsperspektivet bedöms som tillfredsställande. Forskarutbildningsprogrammets syftar till att i första hand utbilda för den internationella arbetsmarknaden inom akademin. En medveten satsning på dels de två första studieåren dels på slutskedet av studierna har ytterligare stärkt de utexaminerades förutsättningar att konkurrera på en internationell arbetsmarknad och ett föränderligt arbetsliv. Bedömargruppen noterar som ett gott exempel det sätt på vilket handledarnas, forskarnas och lärarnas breda internationella nätverk bidrar till att nya behov från arbetsmarknaden kan identifieras och mötas snabbt.

Doktorandperspektivet bedöms som tillfredsställande. Doktoranderna är representerade i lärosätets alla beslutande organ och förefaller ha och utnyttja möjligheten att påverka utbildningen och den miljö som de jobbar i. Ett doktorandombud har utsetts med uppgifter att bland annat bistå doktoranderna i eventuella konfliktsituationer mellan doktorand och handledare.

Jämställdhetsperspektivet bedöms som tillfredsställande. Inom forskarutbildningsprogrammet finns en klar medvetenhet om de utmaningar gällande jämställdhet som speciellt forskarutbildningsprogram i finansiell ekonomi har. Ett jämställdhetsprogram som SHoF har lanserat verkställs medvetet genom olika åtgärder. Stor vikt läggs vid betydelsen av förebilder inom forskarutbildningsprogrammet.

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms som tillfredställande. Ett utvecklingsområde som bedömargruppen vill lyfta fram är betydelsen av en sammanfattande analys av den information som finns i de individuella studieplanerna i syfte att utvärdera hur de målsättningar som uppställs i Studiehandboken (den allmänna studieplanen) gällande doktorandernas progression kan uppnås.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)