Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Finance - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Handelshögskolan i Stockholm
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Av de 28 doktoranderna som är registrerade i forskarutbildningsprogrammet är 32 procent kvinnor. Bland professorerna är motsvarande andel 20 procent. Programmet arbetar aktivt under antagningsprocessen för att uppnå balans i könsfördelningen bland doktoranderna.

Främjandet av jämställdhet är en utmaning som flertalet internationella framstående forskarutbildningsprogram inom finansiell ekonomi har. Detta gäller även forskarutbildningsprogrammet vid Handelshögskolan i Stockholm. År 2014 lanserade Swedish House of Finance (SHoF) ett jämställdhetsprogram för att främja jämställdhet i det akademiska samfundet på området finansiell ekonomi. Jämställdhetsprogrammet lägger stor vikt vid betydelsen av förebilder inom forskarutbildningsprogrammet.

Handledarna och forskarna stimuleras genom olika åtgärder att beakta jämställdhetsperspektivet i uppbyggnaden av kurser i forskningsprocessen och i handledningen. Som en del av jämställdhetsprogrammet har workshops kring frågeställningarna "Normkritik" och "Gender" arrangerats årligen med start 2015. Dessa workshops är obligatoriska för handledarna och forskarna. Seminarier som riktar sig specifikt till doktoranderna planeras för år 2017.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Lärosätet har en av rektor godkänd jämställdhetsplan som omfattar såväl de studerande som forskarna och lärarna. Av denna framgår att målet gällande diskriminering och trakasseri är nolltolerans. Jämställdhetsplanen inkluderar årliga åtgärdsprogram som strävar till att öka medvetenheten om denna dimension i utbildningen. Bedömargruppen lyfter fram vikten av att nationalekonomiska institutionen tar fram en konkret, mera långsiktig plan som tydligare integrerar jämställdhetsperspektivet i utbildningens utformning och genomförande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)