Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Finance - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Miljö, resurser och område

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Handelshögskolan i Stockholm
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Bedömningsgrund: Forskarutbildningsämne

Avgränsningen av forskarutbildningsämnet och dess koppling till den vetenskapliga grunden och beprövad erfarenhet är välmotiverad och tillräcklig.

Programmet är i termer av bredd och djup ett generalistprogram med ambitionen att utexaminera för det internationella akademiska samfundet. Generellt kan sägas att avgränsningen avseende vetenskaplig bredd och djup är i linje med forskarutbildningsprogram i finansiell ekonomi vid internationella universitet. De dominerande blocken inom teoretisk och empirisk forskning inom finansiell ekonomi - Asset Pricing och Corporate Finance - utgör stommen i forskarutbildningsprogrammet. Programmet konkurrerar i sin avgränsning med internationellt ledande forskarutbildningsprogram.

Bedömningsgrund: Personal

Antalet handledare och lärare och deras sammantagna kompetens är adekvat och står i proportion till utbildningens innehåll och genomförande.

Självvärderingen beskriver programmet som litet och med en årlig antagning av fem doktorander. Programmet har 28 inskrivna doktorander. Andelen kvinnliga doktorander är 19 procent. Antagningen av doktorander sker årligen i öppen internationell konkurrens. Söktrycket är högt, år 2016 ansökte sammanlagt 89 sökanden, varav 19 var kvinnliga. Det finns en tydlig process för antagningen. Lärosätet lägger speciell vikt vid sökandes generella kvalifikationer att bedriva forskarstudier.

Studiehandboken (som motsvarar den allmänna studieplanen) reglerar handledningen av doktoranderna vid lärosätet. Doktoranden är berättigad till handledning motsvarande 2,5 procent av en professors arbetsplan, vilket motsvarar cirka en timme per vecka. Under de första två åren av forskarstudierna fungerar doktorandprogrammets direktör som handledare. Direktören fungerar då också som kontaktperson i frågor gällande individuell studieplan, studieprogression och eventuell avregistrering.

Huvudhandledare utses i slutet av det andra studieåret då doktoranden valt tema för sin doktorsavhandling. Huvudhandledaren ska vara professor eller biträdande professor vid lärosätet. Biträdande handledare kan utses. Lärosätet har en tydlig process för byte av handledare.

Av självvärderingen framgår inte i vilken utsträckning pedagogisk utbildning i handledarskap förutsätts.

Vid institutionen arbetar 21 professorer och lärare och av dessa har drygt 80 procent avlagt sin forskarutbildning utanför Sverige. Antalet doktorander i relation till professorer (heltidsekvivalenter) vid institutionen är fyra. Utöver de vid institutionen anställda handledarna finns ett stort antal externa handledare som medverkar i programmet. Undervisningsskyldigheten för professorerna uppgår normalt till 30 procent. I viss utsträckning kan de anställda minska sin undervisningsskyldighet genom extern finansiering.

Samarbetet med Stockholms universitet inom ramen för Stockholm Doctoral Course Program in Economics, Econometrics and Finance (SDPE) samt Nationellt Centrum för finansforskning/Swedish House of Finance (SHoF) stärker intrycket av att antalet handledare och lärare samt deras sammanlagda kompetens står i proportion till utbildningens innehåll och genomförande och är i linje med målsättningen att bedriva ett internationellt konkurrenskraftigt forskarutbildningsprogram i finansiell ekonomi.

En internationellt sett hög vetenskaplig kompetens uppvisas vid institutionen då flertalet av de handledare och forskare som är anställda på minst 50 procent publicerar sig frekvent. Handledare och forskare som är till minst 50 procent anställda vid institutionen uppvisar under perioden 2012-2016 sammantaget 28 TOP-50 och 31 TOP-100 artiklar i tidskrifternas så kallade Article Influence Score AIS (ThomsonReuter), vilket ger i medeltal 2,8 respektive 5,9 artiklar per handledare och forskare.

Forskarutbildningsprogrammet attraherar gästforskare på hög akademisk nivå.

Handledarnas och lärarnas sammantagna kompetens och kompetensutveckling följs systematiskt upp i syfte att främja hög kvalitet i utbildningen. Resultaten av uppföljningen omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Balansen i lärarnas och forskarnas sammantagna kompetens utvärderas årligen. Rekryteringen av forskare sker via en strukturerad process på den internationella arbetsmarknaden. Kortsiktiga behov av kompetens möts via gästande forskare, för vilka finansiering finns tillgänglig.

Genomgående ställs krav på att forskarna publicerar sig internationellt i toppjournaler. På basen av uppvisad forskningsverksamhet förefaller det finnas expertis inom samtliga centrala områden såväl som inom mera specialiserade områden.

Bedömningsgrund: Forskarutbildningsmiljö

Forskningen vid lärosätet har en sådan kvalitet och omfattning att utbildningen på forskarnivå kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Relevant samverkan sker med det omgivande samhället.

Forskarutbildningsmiljön inom finansiell ekonomi vid lärosätet är till alla delar internationell. Fysiskt är institutionen för finansiell ekonomi belägen i samma byggnad som Nationellt Centrum för finansforskning/Swedish House of Finance (SHoF). SHoF, ett joint venture mellan institutionen och Swedish Institute for Financial Research. SHoFs syfte är att som ett nationellt centrum för finansforskning genom sin verksamhet stärka och skapa förutsättningar för internationell toppforskningen inom finansiell ekonomi i Sverige.

De flesta professorer, handledare och forskare rekryteras internationellt och publicerar sig även internationellt i tidskrifter av hög kvalitet.

Eftersom doktoranderna inom forskarutbildningsprogrammet i finansiell ekonomi studerar vissa obligatoriska kurser (mikro, makro, ekonometri och matematik) inom ramen för Stockholm Doctoral Course Program in Economics, Econometrics and Finance (SDPE) uppnås kritisk massa av studenter i dessa obligatoriska kurser och doktoranderna har goda möjligheter att skapa nätverk med övriga doktorander inom SDPE. De valbara kurserna som ges inom programmet är öppna för doktorander vid andra lärosäten.

Samarbetet inom ramen för SDPE bidrar i många avseenden till forskarutbildningsmiljön, samtidigt som detta samarbete i viss mån tidvis förefaller ge upphov till friktioner som en följd av konkurrensen om de bästa i programmet registrerade doktoranderna, eftersom de övriga i SDPE medverkande lärosätena har sämre förutsättningar att finansiera sina doktorander.

Seminarieverksamheten vid institutionen och SHoF är mycket aktiv. I seminarierna deltar internationella gästforskare och gästande doktorander från andra forskarutbildningsprogram i finansiell ekonomi. SHoF har goda förutsättningar att ta emot gästande internationella toppforskare och doktorander, vilket bidrar till att skapa en utmanande internationell miljö för doktoranderna.

Doktoranderna har också som en följd av samarbetet med SHoF tillgång till omfattande, unika databaser för empirisk forskning.

Inom ramen för SHoF samverkar forskarna vid institutionen inte bara med det nationella och internationella vetenskapliga samfundet, utan även med det omgivande samhället genom bland annat en omfattande seminarieverksamhet som riktar sig till såväl experter på finansmarknaden som till aktiva forskare. Doktoranderna har möjlighet att delta i denna verksamhet.

Doktorandernas finansiering tryggas under de två första åren via stipendier från lärosätet. För de två därpå följande åren garanterar institutionen finansiering via stipendium eller lön ofta inom ramen för forskningsprojekt. Förutsättningen för finansiering under det femte studieåret är att doktoranden har deltagit i undervisning vid institutionen, omfattande minst två kurser. Forskarutbildningsmiljön liksom den finansiering som doktoranderna erhåller, personlig forskningsbudget från och med tredje studieåret och konferensbidrag, skapar utmärkta förutsättningar för doktoranderna att redan under forskarstudierna få insyn i och uppleva hur internationella forskare arbetar och samverkar.

Forskarutbildningsmiljön följs systematiskt upp för att säkerställa hög kvalitet. Resultatet av uppföljningen omsätts vid behov i kvalitetsutvecklande åtgärder och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Av självvärderingen framgår det tydligt att forskarmiljön systematiskt följs upp för att säkra hög kvalitet. Detta sker dels via samarbete mellan prefekten för institutionen och forskarutbildningsprogrammets direktör samt mellan programdirektören och doktoranderna, dels via rapportering som syftar till att säkra doktorandernas progression i studierna.

Växelverkan med de övriga doktorandprogrammen vid lärosätet, nationalekonomi respektive företagsekonomi, inom ramen för lärosätets programkommitté utgör en garanti för att goda erfarenheter från lärosätets forskarutbildningsprogram sprids till forskningsmiljöerna. Samarbetet inom ramen för SDPE bidrar även till att forskarutbildningsmiljön systematiskt följs upp, främst genom kursvärderingar. Vid behov omsätts resultaten i åtgärder och återkopplas till relevanta intressenter.

En ytterligare indikation på att lärosätet har en systematisk uppföljning av forskarutbildningsmiljön utgörs av att de internationella ackrediteringsprogram, framför allt European Quality Improvement System (EQUIS), som lärosätet regelbundet deltar i ställer tydliga krav på uppföljning av kvaliteten i forskarutbildningsprogrammen.

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet miljö, resurser och område

Tillfredsställande

Aspektområdet miljö, resurser och område bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Vad gäller aspekten forskarutbildningsämne noterar bedömargruppen programmets bredd och djup samt den uttalade ambitionen att konkurrera med internationellt ledande forskarutbildningsprogram. Generellt kan sägas att avgränsningen avseende vetenskaplig bredd och djup är i linje med forskarutbildningsprogram i finansiell ekonomi vid internationella universitet.

Vad gäller aspekten personal noterar bedömargruppen det omfattande internationella inslaget och den systematiska internationella rekryteringen av handledare och forskare, liksom den höga kvaliteten i den omfattande publikationsverksamheten som kan uppvisas och som klart överstiger det nationella genomsnittet.

Vad gäller aspekten forskarutbildningsmiljö noterar bedömargruppen på basen av självvärderingen och intervjuerna att doktoranderna integreras i en stimulerande och utmanande internationell miljö som kännetecknas av hög vetenskaplig kompetens, ett högt söktryck i rekryteringen av doktorander och en aktiv seminarieverksamhet med internationella gästforskare. Samarbetet inom ramen för Stockholm Doctoral Course Program in Economics, Econometrics and Finance bidrar i många avseenden till denna miljö, samtidigt som detta samarbete kan ge upphov till friktioner som en följd av konkurrensen om de bästa i programmet registrerade doktoranderna. Forskarutbildningsmiljön har ett nära samarbete med och är starkt beroende av Swedish House of Finance (SHoF).

Bedömargruppen lyfter fram som ett gott exempel det sätt på vilket programmet hanterar finansieringen av doktoranderna inte enbart under de första åren utan också i slutskedet av studierna. Finansieringssättet skapar incitament för doktoranderna att avancera i studierna.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)