Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Finance - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Handelshögskolan i Stockholm
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar aktivt del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesserna.

Forskarutbildningsprogrammet möjliggör ett flertal formella och informella sätt på vilket doktoranderna aktivt kan ta del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesserna. Lärosätets Studiehandbok för forskarutbildningsprogrammets doktorander stadgar ingående om de rättigheter och skyldigheter som ankommer på doktoranderna. Ett flertal åtgärder som nyligen vidtagits kan ses som en indikation på att doktoranderna både har och utnyttjar möjligheterna att påverka utvecklingen av programmet och sitt eget lärande. Införandet av handledarkommittéer 2015 är ett exempel på detta.

Doktoranderna är representerade i lärosätets beslutsfattande organ och alla doktorander ingår ett doktorandavtal med forskarutbildningsprogrammet där doktorandens rättigheter och skyldigheter stadgas. Doktorandernas finansiering tryggas under de två första studieåren genom stipendier. Den resterande studietiden finansieras via forskningsprojekt och genom medverkan i institutionens undervisning. Doktoranderna förbinder sig att de eventuella arbetsuppgifter vid sidan om studierna som doktoranderna har inte utgör ett hinder för att slutföra studierna. Lärosätet tecknar en försäkring för alla registrerade doktorander.

Lärosätets Faculty and Program Board, där doktoranderna är representerade, utser ett doktorandombud, i vars uppgifter ingår bland annat att bistå doktorander i eventuella kommunikationsproblem mellan doktorand och handledare. Doktoranderna förefaller ha och utnyttja möjligheten att påverka utbildningen och den miljö som de arbetar i och doktoranderna beskriver miljön som öppen. Varje termin ordnas ett så kallat PhD town hall - möte mellan alla doktorander och programdirektören där studenterna ges möjlighet till återkoppling till programdirektören, prefekten och programkommittén. Doktoranderna medverkar även i de arbetsmiljöundersökningar som regelbundet görs.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljningen omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Doktoranderna är representerade i alla beslutande organ, varje termin hålls ett Ph D town hall-möte, ett doktorandombud bistår den enskilde doktoranden i händelse av kommunikationsproblem mellan en doktorand och en handledare och doktoranderna deltar i regelbundna arbetsmiljöundersökningar. Tillsammans skapar detta goda förutsättningar för doktoranderna att påverka kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Ett exempel på en åtgärd som initierats av doktoranderna är införandet av handledarkommittéer.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)