Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Finance - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Handelshögskolan i Stockholm
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen förbereder doktoranderna för ett föränderligt arbetsliv.

Självvärderingen är rätt knapphändig gällande arbetslivets perspektiv även om detta utgör en viktig del av hela lärosätets varumärke. Å andra sidan är arbetsmarknaden för doktorander inom finansiell ekonomi generellt god. Arbetslivsperspektivet måste emellertid utvärderas mot bakgrunden av att forskarutbildningsprogrammet i finansiell ekonomi har som målsättning att utbilda huvudsakligen för den internationella akademiska arbetsmarknaden.

Strukturen på programmet med fokus på de obligatoriska teori- och metodkurserna säkerställer att de utexaminerade utbildas för en föränderlig arbetsmarknad. Likaså kan sägas att kursinnehållet förefaller ge doktoranderna förutsättningar att beakta förändringar på arbetsmarknaden och i samhället. Genom att forskarutbildningsprogrammet under de senaste åren dels fokuserat mer på kursdelen av programmet, dels på det femte studieåret med förberedelser för doktorandens inträde på arbetsmarknaden förefaller programmet både ha stärkt förutsättningarna för att möta nya arbetsmarknadsbehov, och även generellt stärkt arbetslivets perspektiv inom utbildningen.

Handledarnas, forskarnas och lärarnas starka internationella och nationella nätverk säkerställer även att trender och förändringar som är centrala ur ett arbetsmarknadsperspektiv identifieras i ett tidigt skede och att utvecklingsåtgärder vidtas så att doktorandernas anställningsbarhet höjs. Av självvärderingen framgår att de utexaminerade i stor utsträckning positionerar sig i enlighet med målsättningen för forskarutbildningsprogrammet.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljningen omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Uppföljning av de utexaminerades position på arbetsmarknaden görs genom att lärosätet fortsätter följa deras karriärer. Bedömargruppen anser att med en ytterligare satsning på den alumnverksamhet som specifikt omfattar de utexaminerade från forskarutbildningsprogrammet i finansiell ekonomi skulle återkopplingen från arbetslivet kunna främjas så att programmet ytterligare kan utvecklas och stärka de utexaminerades anställningsbarhet.

Doktorandernas deltagande i undervisningen vid institutionen är i många avseenden en viktig arbetslivserfarenhet som förbereder doktoranderna för ett föränderligt arbetsliv såväl inom som utanför den akademiska världen. Att kommunicera och förmedla kunskap är avgörande för en framgångsrik karriär och ett strukturerat arbete med att tillgodose och återkoppla kring dessa erfarenheter är därför av vikt. Det är inte helt klart i vilken utsträckning doktoranderna i finansiell ekonomi undervisar och vilket pedagogiskt stöd som erbjuds. De individuella studieplanerna innehåller visserligen information om detta, men en mera systematisk uppföljning av denna dimension förefaller motiverad speciellt med hänsyn taget till att doktorandernas behov av pedagogisk utbildning och träning kan vara olika.

Doktorandernas erfarenhet av skrivandet av ansökningar om forskningsmedel och projektredovisning är värdefull för arbetslivet. Det är positivt att doktoranderna får kunskap om och tränas i detta. Extern- och stipendiefinansierad forskning kan utgöra en värdefull signal och föra med sig kontakt med samhället och arbetslivet utanför akademin.

Bedömargruppen vill som ett gott exempel lyfta fram det sätt på vilket handledarnas, forskarnas och lärarnas starka internationella och nationella nätverk säkerställer att trender och förändringar som är centrala ur ett arbetsmarknadsperspektiv, identifieras i ett tidigt skede och att utvecklingsåtgärder vidtas så att doktorandernas anställningsbarhet höjs.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)