Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Linnéuniversitetet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningens kvalitet är ifrågasatt.

Vad gäller aspektområdet miljö, resurser och område anser bedömargruppen att miljön är liten men lärosätet har valt att fokusera på ett begränsat område vilket möjliggör kvalitet inom detta område.

Aspektområdet utformning, genomförande och resultat bedöms som helhet inte vara tillfredsställande.

Programmets styrkor är samarbetet med andra lärosäten i nätverk, en aktiv forskningsmiljö och seminarieverksamheten där externa presentatörer ofta deltar. Bedömargruppen anser att de obligatoriska kurserna bör summera till cirka 60 högskolepoäng och ser den låga omfattningen av obligatoriska kurser som en brist i utbildningen. Bedömargruppen ser även brister i kvalitetssäkringen och kontinuiteten inom SWEGPEC, som bör åtgärdas.

Samtliga perspektiv bedöms vara tillfredställande. Utbildningen har mer fokus på förberedelse för ett arbete inom akademin än för ett arbete utanför akademin, den senare kategorin anser bedömargruppen kan få mer utrymme på utbildningen.

Doktorandmiljön är liten med avseende på antalet doktorander vilket är en nackdel, men har också det gynnsamma med sig att varje doktorand får relativt stort utrymme och uppmärksamhet i miljön.

Vad gäller jämställdhetsperspektivet arbetar lärosätet med dessa frågor bland annat vid rekryteringen av lärare/forskare och doktorander.

Beträffande aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling finns ett starkt fokus på användningen av individuella studieplaner vilket bedömargruppen ser som positivt. Här är det dock också viktigt att lärosätet i sina uppföljningar, åtgärder och återkoppling även beaktar forskarutbildningsmiljöns kvalitet sammantaget.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)