Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Linnéuniversitetet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Ett sätt på vilket ett jämställdhetsperspektiv integreras är genom den forskning som bedrivs inom Linnaeus University Centre for Discrimination and Integration Studies där könsdiskriminering och skillnader mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden vad gäller inkomster och sysselsättning studeras. Av de fem doktoranderna är endast en kvinna. Bedömargruppen anser att det av självvärderingen framgår att det finns en ambition att främja jämställdhet vilket visas av att jämställdhetsaspekten beaktas vid rekryteringen av både lärare/forskare och doktorander.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Lärosätet följer upp könssammansättningen i handledarkollektivet samt bland doktoranderna. Lärosätets åtgärdsprogram innebär att kvinnliga forskare kan få bland annat mentorsstöd och extra forskningstid som stöd i sina karriärer. På senare tid har två gästforskare på deltid anställts, båda kvinnor. Lärosätet arbetar också med att ta fram jämställhetsindikatorer som ska användas som stöd i berednings- och beslutsprocesser.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)