Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Luleå tekniska universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Samtliga professorer på forskarutbildningen är män. Det finns två kvinnor som kan vara huvudhandledare men då dessa nyligen har blivit docenter har de ännu inte handlett någon doktorand fram till disputation. Detta innebär att det inte råder någon könsmässigt balanserad handledning. Detta är inget speciellt problem för Luleå tekniska universitet utan ett allmänt problem för nationalekonomi i Sverige. Universitetet har ett styrdokument centralt som styr en del av jämställdhetsarbetet, bland annat har man en policy att båda könen ska vara representerade i olika sammanhang. Självvärderingen hänvisar även till ett mindre formellt jämställdhetsarbete som består i att bevaka könsfördelningen i viktiga grupper och informellt verka för jämn könsfördelning även där det inte finns formella policys för detta. Jämställdhetsfrågor ingår som en viktig del i den handledarutbildning som blivande handledare går igenom.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Styrdokumenten för lika rättigheter kompletteras med checklistor. Uppföljning av jämställdhetsperspektivet sker via statistik och styrmått, vilka följs upp av prefekten.

Man har en skev könsfördelning på handledarsidan men man har ett jämställdhetsperspektiv som man arbetar med bland annat genom att kvinnor nyligen meriterat sig till docenter. Man följer även upp jämställdheten kontinuerligt varför jämställdhetsperspektivet sammantaget är tillfredställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)