Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Både doktorandgruppen och i synnerhet handledargruppen har ojämn könsfördelning, då det framgår av självvärderingen att en klar majoritet av doktoranderna, och nästan alla handledare är män. Institutionen säger sig dock arbeta med att minska denna obalans och har de senaste åren, som noterades ovan, rekryterat ungefär lika många kvinnliga som manliga doktorander. Lärosätet har även rekryterat kvinnliga gästprofessorer för att öka antalet kvinnliga forskarförebilder i närmiljön. Institutionen arrangerar återkommande seminarier om jämställdhetsfrågor och en extern bedömare har anlitats för att analysera jämställdheten inom utbildningen. Även om obalansen i könsfördelningen kvarstår är det tydligt för bedömargruppen att detta är något som institutionen är uppmärksam på och arbetar medvetet med.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

På lärosätesnivå finns en handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald som bland annat syftar till att följa upp jämställdhetsarbetet. Det görs ett jämställdhetsbokslut på institutionsnivå varje år, där forskarutbildningen ingår som en egen del, och resultat från detta återrapporteras till ansvariga för forskarutbildningen. Institutionen har vidare en jämställdhetsplan som uppdateras kontinuerligt av institutionsledningen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)