Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Stiftelsen Högskolan i Jönköping
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande. Det finns fyra olika beslutsnivåer; Lärosätet, ekonomihögskolan, fakulteten, och enheten (Nationalekonomi). Enligt självvärderingen har fakulteten det formella ansvaret för forskarutbildningen, som sköts av en s.k. Associate dean of research för matchning av doktorand-handledare assisterad av prefekt och professorer i nationalekonomi. Uppföljning av doktoranders utveckling sker genom individuella studieplaner, medarbetarsamtal, och återkopplingsseminarier. Det är dock svårt för bedömarna att hitta information om rapportering, registrering och uppföljning av de individuella studieplanerna på de olika beslutsnivåerna.

Lärosätet har fyra olika system för uppföljning av doktorandernas framsteg. Ett är individuella studieplanen, vilken gås igenom och uppdateras varje år. Den innehåller information om finansiering, progression rörande kurser och avhandling, egen undervisning på grund- och mastersnivå, deltagande på konferens- och workshop. Det framgår också av individuella studieplanen att doktoranderna deltar vid nationella och internationella konferenser och workshop, och att de publicerar i internationella tidskrifter.

Ett annat uppföljningssystem utgörs av återkopplingsseminarier var sjätte vecka för varje doktorand där fler seniora deltar och ger synpunkter på doktorandens framsteg. Den tredje uppföljningen utgörs av att studierektor för forskarutbildning har enskilda samtal varje år med doktoranderna för att bland annat fånga upp eventuella problem. Det fjärde systemet är regelbundna seminarier där doktorander presenterar egna arbeten och agerar som opponenter på andras.

Utöver uppföljning av progression genomförs också varje år en arbetsplatsundersökning, där man identifierat och åtgärdat problem med bl.a. stress och bristande kommunikation. Utöver uppföljning av doktoranders framsteg sker regelbunden utvärdering av kurser på handelshögskolan och SWEGPEC som utvärderas varje år av styrelse och doktorander.

JIBS följer också upp progressionen hos varje doktorand med en formell s.k. doktorandstege där varje steg består av ett år, och avvikelser från denna initierar åtgärder. Hela forskarutbildningen utvärderas vart tredje år av fakulteten, och vart sjätte år på universitetsnivå. Samtliga undervisningsprogram på handelshögskolan kontrolleras och utvärderas kontinuerligt av två olika internationella system, det europeiska EQUIS vart tredje år och det amerikanska AACSB vart femte år.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)