Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Stockholms universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Könsfördelningen bland doktoranderna är förhållandevis jämn med 37 procent kvinnliga doktorander. Bland handledarna finns dock en viss obalans med 15 procent kvinnor. Av de fem kvinnliga handledarna är två professorer, två docenter och en är lektor.

Institutionen har en jämställdhetsplan som utarbetas av doktorandernas jämställdhetsansvarige i samarbete med arbetsmiljögruppen. Både män och kvinnor ingår i urvalsprocessen av doktorander och vid lika kvalifikationer väljs underrepresenterat kön. Institutionen täcker kostnaderna för kvinnliga doktoranders medverkan i nätverk för kvinnliga doktorander vid ett antal lärosäten i regionen.

Systematisk uppföljning görs inte för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet.

Det framgår inte hur och om institutionen aktivt arbetar med jämställdhetsaspekter vid rekrytering av handledare. Det finns en jämställdhetsplan, men det framgår inte om det finns någon handlingsplan. Argumentet att kvinnor i stor utsträckning väljer att inte fortsätta inom universitetsvärlden hindrar inte att institutioner aktivt arbetar med frågan ur ett brett spektrum där både arbetsmiljö och jämställdhetsfrågor ingår. I självvärderingen förs fram att genusperspektiv ofta ingår som ett naturligt inslag i kurserna, men det sägs samtidigt att det inte har något övergripande inflytande på kursinnehållet. Även på detta område finner bedömarna stora möjligheter för förbättring.

Det finns ett behov av jämställdhetsfrämjande åtgärder vid lärosätet. Det är en styrka att jämställdhet främjas vid rekrytering av doktorander, men på andra områden finns en potential för förbättringar.

Integreringen av jämställdhetsperspektivet är svagt och uppföljningen visar på brister. Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet dock vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)