Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Umeå universitet framhåller att jämställdhetsperspektivet är viktigt vid rekryteringen och att rekryteringen till forskarutbildningen på senare år har blivit könsmässigt mer balanserad.

I själva utbildningen kan doktoranderna ta kurser som tillhandahålls av Genusforskarskolan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, vilka har ett tydligt genusperspektiv. Dessa kurser är dock inte obligatoriska.

Jämställdhetsfrågor ingår som en viktig del i den handledarutbildning som blivande handledare går igenom vid enheten.

I självvärderingen tas i princip endast upp fördelningen mellan kvinnliga och manliga doktorander. Detta är emellertid sannolikt det minsta problemet då här tycks råda en ganska god balans mellan könen. Ett större problem är att av de 14 namn som tas upp på listan "Handledarresurser" är 13 manliga. Den enda kvinnan är adjunkt och har en anställning på endast 20 procent. Det finns alltså en stark manlig dominans i handledningen på enheten, vilket det finns en medvetenhet om. Det bör dock påpekas att könsmässig obalans bland seniora positioner inom nationalekonomisk forskning inte är något speciellt problem för denna enhet, utan ett allmänt problem för ämnet i Sverige. Dock brukar inte den manliga dominansen vara fullt så stor.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Det framgår inte att jämställdhetsarbetet följs upp explicit som en särskild fråga på enheten. Däremot ingår jämställdhetsarbetet i arbetet med arbetsmiljö och lika villkor på Handelshögskolan. Här ingår detta som en stående punkt på de arbetsplatsmöten som hålls en gång per månad.

Sammantaget finns det en medvetenhet om vikten av ett jämställdhetsperspektiv i utbildningen och åtgärder vidtas också för att minska den manliga dominansen.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)