Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Verksamheten vid enheten för nationalekonomi vid Umeå universitet har i många avseenden ett väl fungerade system för återkoppling och uppföljning.

Det finns en kompetensförsörjningsplan som revideras årligen och redovisas för Handelshögskolans styrelse och den samhällsvetenskapliga fakultetsledningen. Umeå universitet arbetar också med att bli ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB), vilket innebär en viss formalisering av kvalitetsarbetet inom Handelshögskolan.

I självvärderingen slås det fast att grunden till en god forskarutbildningsmiljö bland annat ligger i att det bedrivs forskning av hög kvalitet vid enheten. Ett systematiskt sätt att säkerställa detta är att sikta på relativt högt rankade vetenskapliga tidskrifter samt att tilldelning av resurser delvis villkoras av publikationer, vilket tycks vara fallet vid Umeå universitet.

Det framgår av självvärderingen att forskarutbildningen följer upp kvaliteten på kurserna genom kursutvärderingar. I avhandlingsarbetet följs kunskapsinhämtning och resultat upp genom handledning och av forskarutbildningsansvarig på enheten. Dessutom finns handledarkollegiet, där avhandlingar följs upp.

Doktorandernas planering av sin forskning och säkerställandet av deras färdighet och förmåga sker bland annat vid seminarier och varje doktorand ska vid minst tre tillfällen presentera det egna avhandlingsarbetet vid enhetens seminarium. I självvärderingen beskrivs hur doktoranderna inledningsvis arbetar med samförfattade artiklar och att de efter två år är redo för att skriva egenförfattade forskningsartiklar, vilket får anses vara en god och naturlig progression.

I slutet av forskarutbildningen genomförs doktorandsamtal vars fokus ligger på tiden efter disputation. Doktoranderna har vid dessa samtal möjlighet att framföra önskemål om utveckling av utbildningen. Ett sådant önskemål har varit att införa ett "job market paper" i forskarutbildningen. Lärosätet har tagit initiativ till detta.

Fortlöpande uppföljning för innevarande doktorander görs främst via kursvärderingar, handledning, forskarutbildningsansvarig och handledarkollegiet, där den individuella studieplanen fungerar som ett centralt verktyg.

Jämställdhetsarbetet ingår i arbetet med arbetsmiljö och lika villkor på Handelshögskolan, som en stående punkt på de arbetsplatsmöten som hålls en gång per månad.

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)