Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

Det finns flera exempel på att ämnet försökt skapa strukturerade möjligheter för doktoranderna att både delta i utvecklingen av forskarutbildningen, men också för att de ska kunna signalera om problem finns. Bland annat har doktoranderna medarbetarsamtal en gång per år med sin huvudhandledare. Samtliga kurser inom forskarutbildningen utvärderas skriftligen och svarsfrekvensen brukar vara mycket hög.

Doktorandrepresentanter finns i institutionsstyrelse, institutionens ledningsgrupp, arbetsmiljögrupp samt likavillkorsgrupp. I självvärderingen påpekas särskilt att dialog kring utveckling av forskarutbildning förs med doktorandstyrelsen där representanter från varje årskull finns representerade.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Utöver kursutvärderingar med hög svarsfrekvens genomförs en enkät om forskarutbildningsmiljön som bland annat visade att den psykosociala miljön för doktoranderna kan förbättras. Bedömarna vill betona vikten av att åtgärder vidtas för att komma till rätta med de problem som framkom i enkäten.

Sammantaget bedöms doktoranders perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)