Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Institutionens arbete med att säkra kvaliteten på handledningen och undervisningen sker bland annat genom handledarkollegiets regelbundna genomgångar av doktorandernas progression på forskarutbildningen samt de möten som studierektorn för forskarutbildningen haft med olika grupper av personer inom forskarutbildningen, såsom representanter för doktoranderna, forskare som rekryterats på den internationella arbetsmarknaden samt professorerna vid institutionen.

Universitetet redovisar i självvärderingen flera sätt som forskarutbildningsmiljön följs upp på. Bland annat genomförs en återkommande utvärdering av forskningsprocesserna vid universitetet. När självvärderingen skrivs är Kvalitet och förnyelse 2017 (KoF 17) aktuell. Ett annat exempel på uppföljning är enkätundersökningar som vänder sig till personer som är eller har varit involverade i forskarutbildningen, alltså doktorander, handledare och alumner. Skriften Forskarutbildningen vid Uppsala universitet ur tre perspektiv - doktorander, handledare och alumner redovisar resultaten av en sådan enkät. Universitetet betonar att de tar till sig resultaten och kommer att vidta nödvändiga åtgärder där sådana behövs.

Utöver det obligatoriska kursprogrammet och det valfria kursprogrammet säkerställs progressionen i doktorandernas kunskap och förståelse samt färdighet och förmåga genom ett licentiatseminarie och ett slutseminarie. Den enskilde doktorandens individuella studieplan diskuteras och följs upp tillsammans med huvudhandledaren. Detta förfarande är en styrka då doktorandernas arbete och progress granskas av fler än deras handledare och doktoranderna får inspel på sitt arbete av en vidare krets.

Doktorandernas värderingsförmåga och förhållningssätt eller med andra ord progression och intellektuella självständighet följs bland annat upp i handledarkollegiets regelbundna genomgångar en gång per termin där huvudhandledaren redogör för hur forskarutbildningen fortskrider och hur prognosen för disputation ser ut.

Den statistik över genomströmning som bedömargruppen tagit del av pekar på att nettostudietiden för att fullgöra forskarutbildningen generellt är något längre än för landets forskarutbildningar i nationalekonomi som helhet och att nettostudietiden de senaste åren ligger på runt 5,5 år. Universitetet anger i sin självvärdering att det idag tar cirka 60 månader för en genomsnittlig doktorand att fullfölja utbildningen och konstaterar att det av flera skäl är nödvändigt att korta ner denna tid till åtminstone 54 månader. Bedömargruppen delar universitetets egen slutsats att det är angeläget att vända utvecklingen mot allt längre studietider.

Det saknas systematik i uppföljningsarbetet av arbetslivets perspektiv, vilket institutionen själv lyfter i självvärderingen. Det är således osäkert hur resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling. Institutionen bör överväga att vidta åtgärder i denna riktning. Uppföljning av alumner på ett systematiskt sätt via till exempel ett formaliserat alumnnätverk bör övervägas särskild eftersom det ses som viktigt för doktorander som siktar på en yrkeskarriär utanför akademin.

Doktoranders perspektiv följs upp genom kursutvärderingar med hög svarsfrekvens, men också genom en enkät om forskarutbildningsmiljön som bland annat visade att den psykosociala miljön för doktoranderna kan förbättras.

Det görs en årlig uppföljning av föregående års jämställdhetsplan. Likavillkorsgruppen har genomfört en enkätundersökning riktad till dels nuvarande doktorander, dels de som har disputerat under de senaste åren. Enkätsvaren analyseras och diskuteras med sikte på att utforma åtgärder för att förbättra jämställdhetsarbetet framöver. Bedömargruppen ser positivt på detta arbete.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)