Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Uppsala universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Könsfördelningen bland doktoranderna är mycket jämn. Över tid har könsfördelningen succesivt förbättrats och på senare år har den varit jämn vid samtliga antagningstillfällen. Vid värderingen av ansökningarna till forskarutbildningen tas ingen hänsyn till kön, utan endast de sökandes meriter beaktas. Vid likvärdiga meriter tas dock hänsyn till könsfördelningen. Institutionen har en hög medvetenhet om vikten av en jämn könsfördelning bland doktoranderna, inte minst för att på sikt uppnå ett mer jämställt handledarkollegium.

Däremot är könsfördelningen bland handledarna och forskarna skev. Cirka en fjärdedel av handledarkollegiet är kvinnor och endast en av professorerna är kvinna. I likhet med andra lärosäten har universitetet svårt att lyckas rekrytera seniora kvinnliga forskare. Bedömargruppen delar därför institutionens slutsats att det för den långsiktiga lärar- och forskarrekryteringen är det viktigt att kvinnliga doktorander i ökad utsträckning fortsätter sina karriärer inom universitetsvärlden.

Institutionen har en likavillkorsgrupp som årligen tar fram en jämställdhetsplan som sedan fastställs av institutionsstyrelsen. Jämställdhetsplanen innehåller åtgärder för att förbättra jämställdheten vid institutionen för lärare/forskare, doktorander och studenter. En fråga som har prioriterats i likavillkorsgruppens arbete under det senaste året är åtgärder för att få fler kvinnliga doktorander att vilja fortsätta sina karriärer inom universitetsvärlden efter disputationen. Som nämnts ovan är könsfördelningen numera jämn bland doktoranderna, men det är fortfarande så att kvinnliga disputerade i högre grad väljer att lämna universitetsvärlden. Det är därför av stor vikt att ta reda på om det finns aspekter på forskarutbildningens utformning som medför att kvinnliga doktorander trivs sämre inom den akademiska världen och därmed väljer bort en akademisk karriär efter disputationen.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Det görs en årlig uppföljning av föregående års jämställdhetsplan.

Likavillkorsgruppen har genomfört en enkätundersökning riktad till dels nuvarande doktorander, dels de som har disputerat under de senaste åren. Enkäten innehöll frågor om könsaspekter på handledning, arbetsmiljö, informella strukturer, seminariekultur och information om möjligheterna att fortsätta inom universitetsvärlden efter disputationen. Enkätsvaren analyseras och diskuteras med sikte på att utforma åtgärder för att förbättra jämställdhetsarbetet framöver. Bedömargruppen ser positivt på detta arbete.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)