Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Örebro universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Både doktorandgruppen och i synnerhet handledargruppen har ojämn könsfördelning. En klar majoritet av doktoranderna är män, och nästan alla handledare är män. Institutionen arbetar dock med att minska den ojämna könsfördelningen. Jämställdhetsfrågor behandlas i handledarutbildningen. Det genomförs insatser på universitetsnivå för att rekrytera kvinnliga gästprofessorer för att öka antalet kvinnliga forskarförebilder i närmiljön, och på ämnesnivå har särskilda ansträngningar gjorts för att underlätta för kvinnliga forskare att meritera sig.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

På lärosätesnivå finns riktlinjer som syftar till att främja jämställdhet, och som nämndes ovan finns återkommande inslag i handledarutbildning och punktinsatser i form av exempelvis tillfälliga anställningar av kvinnliga gästprofessorer. Det är tydligt att detta är något som bevakas både på universitets- och på ämnesnivå, även om en högre grad av systematik ses som ett utvecklingsområde.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)