Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Nationalekonomi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Ifrågasatt kvalitet
Publicerad: 2018-05-02
Lärosäte: Örebro universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Nationalekonomi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Kompetensförsörjningen följs upp på medarbetarnivå genom medarbetarsamtal som tar upp och planerar både vetenskaplig och pedagogisk kompetensutveckling. För miljön som helhet följs kompetensförsörjningen upp av handledarkollegiet.

Forskarutbildningsmiljön följs upp kontinuerligt av handledarkollegiet. Det har genomförts två utvärderingar 2010 och 2015 av forskningsmiljön vid Örebro universitet. I dessa interna utvärderingar har nationalekonomi rankats högt. Den senare utvärderingen poängterar bland annat att handledarna söker publicering i högre rankade tidskrifter. Systematiken i arbetet med den långsiktiga kompetensförsörjningen skulle dock vinna på att formaliseras och bli mindre personberoende.

Uppföljning av utbildningens utformning, genomförande och resultat för att säkerställa måluppfyllnad sker dels vid de individuellt planerade handledningstillfällena som framgår av respektive doktorands individuella studieplan och dels genom en genomgång av alla doktorander två gånger per termin i handledarledarkollegiet. Doktoranderna får återkoppling under avhandlingsarbetet, till exempel presenterar samtliga doktorander delar av sitt avhandlingsarbete vid konferenser. De flesta doktorander genomför ett halvtidsseminarium med extern opponent.

Kvalitetssäkringen av kurser i det gemensamma kurssamarbetet inom SWEGPEC ses som ett utvecklingsområde. Den gemensamma styrgrupp som diskuterar kursutvärderingarna från de kurser som genomförs bör kompletteras med en bedömning av kursernas kvalitet på Örebro universitet.

Lärosätet har en av de lägsta genomsnittliga nettostudietiderna i landet för doktorander i nationalekonomi. Med tanke på att publicerbarhet är ett krav för artiklar som ska ingå i avhandlingen vore det rimligt att även följa upp om dessa faktiskt publiceras efter disputationen, men detta görs inte systematiskt i dagsläget.

Bedömargruppen noterar brister avseende arbetslivets perspektiv vad gäller systematik i uppföljningsarbetet både vad gäller utbildningens utformning och i uppföljningsarbetet med alumner. Förslaget att tillvarata alumners utvärdering och erfarenheter på ett mer systematiskt sätt är ett steg i rätt riktning men det saknas tidsplan och en konkretisering. Bedömargruppen ser också behov av att utveckla förberedelserna för ett arbetsliv utanför akademin.

Möjligheterna för doktoranderna att ta aktiv del i att utveckla utbildningen är goda då utvärderingarna på alla instanser verkar utföras systematiskt, och gås igenom regelbundet. Detta är positivt, eftersom det gör det lättare för alla berörda att ta upp relevanta åsikter och önskemål om förändringar snabbt.

Det är tydligt att jämställdhetsperspektivet är något som bevakas både på universitets- och på ämnesnivå, även om en högre grad av systematik ses som ett utvecklingsområde.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)