Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Psykologi - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-03-21
Lärosäte: Linköpings universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Psykologi och tillämpad psykologi
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

Samtliga doktorander erbjuds en kurs i karriärplanering. Denna kurs innehåller information både av allmän karaktär kring olika karriärvägar för forskare, samt även mer specifik information om hur ansökan om forskningsfinansiering görs på lämpligt sätt. Även de kommersiella sidorna av vetenskaplig verksamhet berörs.

Likaså erbjuds samtliga doktorander goda möjligheter till att undervisa, vilket innebär goda förutsättningar för viktiga förberedelser inför en akademisk karriär. Ett lärosätesövergripande Junior Faculty finns också som ett kollegialt stöd efter disputation.

Beträffande förberedelser inför ett utom-akademiskt arbetsliv har institutionen etablerade kontakter med Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering och olika patientorganisationer. På lokal nivå finns bland annat ett samarbete med landstinget i Östergötland.

Ovanstående innebär sammantaget en forskarutbildningsmiljö som förbereder doktoranden väl för det kommande arbetslivet. Dels förbereds doktoranderna för en fortsatt karriär inom akademin, vare sig den innebär fortsatt forskning eller att delta i undervisningen och dels förbereds de väl för ett arbete utanför akademin, exempelvis inom myndigheter eller näringsliv. Särskilt kursen i karriärplanering kan framhållas som ett gott exempel vad gäller förberedelser inför doktorandens inträde i arbetslivet efter forskarutbildningens slutförande.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljningen omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Medarbetarundersökningen kan ge en indikation på hur väl forskarutbildningen förbereder för tiden efter disputationen och resultat från den ger enligt underlaget vid handen att de flesta doktorander ser positivt på det framtida arbetslivet. Examinationen på kursen i högskolepedagogik som studenter ska läsa inför det att de undervisar på grundnivå och avancerad nivå innebär en uppföljning av en del sådana färdigheter och förmågor som är av relevans för en fortsatt akademisk karriär. De kursvärderingar som doktorander gör vid slutet av denna forskarutbildningskurs - liksom även vid slutet av den nämnda kursen i karriärplanering - innebär även en återkoppling på den förberedelse för en fortsatt akademisk karriär som denna kurs utgör. Resultat av dessa kursvärderingar förmedlas till kursansvarig, i de fall då denne inte svarar för undervisningen själv.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)