Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Mittuniversitetet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

Av självvärderingen framgår det att doktoranderna har inflytande över sin utbildning och lärprocessen via representation i forskarkollegiet och att de deltar som all övrig personal på avdelningens arbetsplatsmöten och i medarbetarsamtal. Däremot saknar doktoranderna representation i handledarkollegiet som stundom berör känslig information. Genom ämneskollegiet har doktorander möjlighet att påverka seminarieprogram och genom forskarkollegiet finns representation för arbetet med kursutveckling. Doktoranderna anordnar även egna internat. De har tillgång till en särskilt ekonomisk pott för särskilda utgifter. De deltar i nationella och internationella konferenser och publicerar artiklar. Doktoranderna ges även möjlighet att undervisa på grundnivå och via institutionstjänstgöring få viss administrativ erfarenhet.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Av självvärderingen framgår det att det finns utvecklingsområden när det gäller doktorandernas arbetsmiljö och att doktoranderna bättre skulle kunna involveras vid utbildningens början. Vidare framgår att det finns möjlighet att få en extern biträdande handledare om aktuell ämneskompetens inte finns på institutionen. Vid eventuella handledarbyten kan doktoranden vända sig till avdelningschefen, det gäller även hjälp med frågor eller konflikter som berör handledare-doktorand. Det är avdelningschefen som håller i och genomför samtal angående den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Av självvärderingen framgår att doktoranders inflytande i den relativt lilla akademiska miljön sker kontinuerligt även om kvalitetssäkringsprocessen inte alla gånger är strikt formaliserad.

Sammantaget bedöms doktorandernas perspektiv vara tillfredställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)