Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Mittuniversitetet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

Sett över tid har det varit en förhållandevis jämn könsfördelning när det gäller de aktiva doktoranderna. Då antalet är så litet kan det dock slå åt olika håll vissa perioder. Bland handledarna råder dock viss obalans med för närvarande endast en kvinnlig handledare. Den nuvarande doktorandgruppen består av två män och tre kvinnor. Universitetet har en aktiv jämställdhetspolicy som innebär att jämställdhet eftersträvas på alla nivåer. På teorikurser ingår genusteoretikers arbeten i programmet. Även praktiska aspekter beaktas, till exempel justering för att åstadkomma seminarietider som går att förena med föräldraskap. Efter utvärderingen 2013 har doktorandantagningen varit i balans, två kvinnor och två män. Två kvinnliga postdoktorer har anställts. Bland handledarna råder dock viss obalans med för närvarande endast en kvinnlig handledare.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Universitetet har ett centralt jämställdhetsprogram som förutskickar såväl ett aktivt jämställdhetsarbete som aktiv uppföljning och åtgärder. Ett antal uppföljande åtgärder vidtogs efter lärosätets egeninitierade forskningsutvärdering (ARC13), vilket lett till att nyrekryteringar av doktorander har jämn könsfördelning inom ämnet.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)