Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Historia - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-05-22
Lärosäte: Umeå universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Historia
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Bedömningen är att institutionen erbjuder en i huvudsak god miljö för utbildning på forskarnivå och att uppföljningen är förhållandevis god. Utvärdering av handledningen genomförs årligen i samband med att den individuella studieplanen revideras. Seminarier där pedagogiska erfarenheter kan diskuteras och förmedlas anordnas regelbundet och under utbildningens gång sker en kontinuerlig uppföljning av doktorandernas utbildningsmiljö genom de olika kontrollstationer som finns inom utbildningen, så som mittseminarium och ett avslutande seminarium med extern opponent.

Uppföljningen av forskarutbildningens utformning, genomförande och resultat är systematisk och har resulterat i relevanta åtgärder. Den systematiska uppföljningen sker genom den individuella studieplanen som uppdateras årligen liksom genom den interna seminariemiljön och vid den humanistiska fakultetens forskarskolas seminarium. Forskarutbildningens kvalitet säkerställs genom flera kontrollstationer fram till disputationen och följs upp genom regelbundna samtal med doktorander och handledare samt fakultetsdialoger. Kvalitetssäkring sker också i samband med att verksamhetsplanerna följs upp på institutionen.

Intrycket är att det finns en god medvetenhet om att säkerställa utbildningens användbarhet och förberedelse för arbetslivet och man har också vidtagit relevanta åtgärder för uppföljning och återkoppling kring detta perspektiv.

Doktorandernas arbetssituation och uppföljningen av den är ett område som måste prioriteras. Det är bra att institutionen har ett policydokument, men i självvärderingen framkommer det att rutinerna inte fungerat som tänkt. Detta identifierar bedömargruppen som ett utvecklingsområde.

Bedömargruppen anser att institutionen i de flesta fall bedriver arbetet med uppföljning, åtgärder och återkoppling på ett välfungerande sätt. Det framgår dock att institutionen själv uppfattar kvalitetsarbetet som något bristfälligt i detta avseende och att framför allt jämställdhetsarbetet kan bedrivas mera systematiskt när det gäller uppföljning, åtgärder och återkoppling. Detta instämmer bedömargruppen i och ser detta som ytterligare ett utvecklingsområde för institutionen att arbeta vidare med.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)