Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Materialvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-12-12
Lärosäte: Chalmers tekniska högskola
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Textil-, gummi och polymermaterial
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser. Detta sker genom att doktoranderna är representerade i institutionsrådet samt den lokala forskarutbildningsnämnden via doktorandsektionen. Doktorandsektionen väljer årligen representanter till de olika beslutsfattande organ som finns och alla doktorander är medlemmar i doktorandsektionen. Detta innebär att doktoranderna enligt lagstadgad rätt vid de statliga högskolorna, eller enligt annat motsvarande regelverk, har möjlighet att medverka i de olika beslutande organ och råd som påverkar utbildningen. Doktoranders inflytande sker genom: (i) i egna projektarbetet tillsammans med handledare; (ii) gruppmöten och institutionsmöten; (iii) doktorandsektionen; (iv) direktkontakt med prefekt och proprefekt. Doktoranderna har även möjlighet att medverka vid utveckling av kursmaterial. Doktorandsektionen har drivit vissa frågor på central nivå som medfört förändringar t.ex. beslut om att nya doktorander ska anställas på doktorandtjänst, förenklad åtkomst till tjänster i Ladok för doktorander, förtydligande doktorandperspektiv i medarbetarenkäten samt utveckling av en webbaserad doktorandportal.

Industridoktoranderna (ofta vid närbelägna forskningsinstitut och företag) har i stort samma möjligheter att delta i relevanta verksamheter vid Chalmers tekniska högskola. Det finns härvid en metodik som säkerställer detta med adekvat informationsgivning och placering av möten etc.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultatet av uppföljningen omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter. Uppföljning sker bl.a. genom de årliga mötena mellan doktorand, handledare, studierektor och examinator, medarbetarsamtal (inkluderar också den psykosociala miljön), medarbetarenkät och vid avdelnings- och institutionsmöten. Bedömargruppen kan konstatera att det genomförs flera åtgärder och aktiviteter som syftar till att förbättra doktoranders situation såsom introduktionsmöten/-träffar (när anställningen som doktorand inleds) och skyddsronder (fysiska arbetsmiljön). Olika instanser kan ge hjälp vid psykosociala problem: handledare, studierektor, proprefekt, avdelningschef, HR-specialist och företagshälsovård. Det noteras att stress är ett ökande problem. I självvärderingen framgår att ett förbättrat arbete med ISP och dess överenskommelse mellan doktorand, handledare och examinator anses vara ett viktigt verktyg. Därtill kan en förbättrad information och rådgivning från pro-, viceprefekt och studierektor vara av betydelse.

Sammantaget bedöms doktorandernas perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)