Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Hållbara system - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Linköpings universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet.

För aspektområde miljö, resurser och område framgår att forskarutbildningsämnesområdet Energisystem präglas av systemtänkande där användning, distribution och tillförsel av energi integreras i ett helhetsperspektiv. Utbildningen bedöms av bedömargruppen ha god relation till ämnet och är i hög grad relevant inom såväl akademin som samhället. Ämnet bedöms vara väl avgränsat. Sett till handledarresurser i förhållande till antalet doktorander finner bedömargruppen att det är mer än tillfyllest. Det finns sålunda t.o.m. en god potential för att utöka antalet doktorander eftersom antalet handledare är stort. Bedömargruppen menar att forskarskolan är till god hjälp för upprätthållande av en god forskarutbildningsmiljö och vill lyfta fram att Linköpings universitet har stark extern finansiering samt samverkan nationellt och internationellt.

Inom aspektområde utformning, genomförande och resultat framgår att Linköpings universitet har etablerat forskarutbildningskurser med bredd och djup samt att det finns obligatoriska seminarier (planeringsseminariet, halvtids-seminarium/lic-seminarium och slutseminariet) och presentationer, vilket utgör en viktig del av genomförandet av forskarutbildningen. Bedömargruppen kan konstatera att doktoranderna generellt publicerar flitigt i lämpliga fora samt deltar på konferenser. Dock trycker Linköpings universitet hårt på ett precist antal artiklar för doktorsavhandlingen. Bedömargruppen menar att detta kan vara en hämmande faktor för den enskilde doktoranden samt utsätta doktoranden för press. Verkligheten tycks dock vara mjukare eller flexiblare i detta avseende.

Sett till arbetslivets perspektiv så arbetar disputerade personer inom relevanta yrkesområden inom företag och myndigheter. Några fortsätter med den akademiska karriären. Stöd för en karriär såväl inom som utanför akademin ges under forskarutbildningen, bl.a. genom karriärsamtal, att doktoranderna uppmuntras att skriva forskningsansökningar, att externt finansierade forskningsprojekt genomförs i nära samarbete med näringslivet, tillgång till externa nätverk och nära samverkan med andra forskare samt deltagande i undervisningen på grundnivå och avancerad nivå. Bedömargruppen menar att detta är positivt för den enskilde doktoranden.

Doktoranderna är representerade på fakultetsnivån i en forskarutbildningsnämnd, på institutionsnivå i ett forskarutbildningsråd samt i Energisystems arbetsmiljögrupp. Två studierektorer för forskarutbildningen utgör länken mellan handledare och doktorand och bistår doktoranden om det skulle uppstå problem t.ex. avseende handledarbyte eller tillgodoräknande av kurser. Doktoranderna medverkar aktivt i utvecklingen av doktorandkurser. Bedömargruppen menar att doktoranderna har god möjlighet till påverkan och medinflytande såväl inom ämnet som övergripande på institutions- och fakultetsnivåerna.

Inom forskarutbildningsämnesområdet Energisystem befrämjas jämställdhet vid doktorandantagning, anställning av lärare, vid befordran, framtagande av kurser samt val av opponenter och ledamöter i betygsnämnder. Bedömargruppen menar att Linköpings universitet befrämjar jämställdheten i organisationen för forskarutbildning.

Avseende aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling så genomför Linköpings universitet uppföljningar såsom doktorandundersökning, medarbetarundersökning, medarbetarsamtal och utvecklingssamtal med alla doktorander. Även personalresurser och publicerade artiklar samt antalet disputerade doktorander följs upp. Bedömargruppen menar att det finns en tydlig struktur för uppföljning av den individuella studieplanen (ISP). Fakulteten gör varje år en uppföljning av ISP, för att säkerställa att alla doktorander har en aktuell ISP och den granskas av forskarstudierektor samt prefekt vilka bl.a. fokuserar på progression, avklarade kurspoäng och måluppfyllelse. Om avvikelser från tidplanen upptäcks vid den årliga uppföljningen av ISP vidtar institutionen tillsammans med handledare och doktorand åtgärder för att lösa eventuella problem. Bedömargruppen vill lyfta fram att Linköpings universitet har en god organisation och struktur för uppföljning av forskarutbildningen.

Sammanfattningsvis konstaterar bedömargruppen att forskarutbildningen inom Hållbara System (Energisystem) vid Linköpings Universitet har en god struktur och organisation. Forskarutbildningen har successivt utvecklats sedan 1980 och har nu en stor omfattning med god examinationstakt.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)