Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hållbara system - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Linköpings universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande.

Linköpings universitet har övergripande uppföljning vartannat år via doktorandundersökning. Här är det fakulteten som är ansvarig för uppföljning av enkäten där prefekten med stöd av forskningsstudierektor tar fram institutionsspecifika handlingsplaner. Även policies för lika villkor i olika avseenden följs upp och revideras vid behov. Utfallet av doktorandenkäterna kan även ha inflytande på kompetensutvecklingen för handledare och lärare. Avdelningens personalresurser studeras utifrån kompetens och åldersstruktur samt lika villkor och bedöms mot forskarutbildningsämnesområdet Energisystem volym och kommande behov inom grund, avancerad och forskarnivå samt inom forskning. Utifrån detta sker en diskussion mellan institutionen och avdelningen avseende långsiktig kompetensförsörjning för att säkra stabila handledarresurser över tid. Även publicering av forskningsresultat är en del av det systematiska uppföljningsarbetet.

Bedömargruppen kan konstatera att uppföljningen av den individuella studieplanen (ISP) har en tydlig struktur. Fakulteten gör i mars varje år uppföljning av ISP för att säkerställa att alla doktorander har en aktuell ISP och den granskas av forskarstudierektor samt prefekt vilka bl.a. fokuserar på progression, avklarade kurspoäng och måluppfyllelse. I den nya ISP som införts ska kopplingen till högskoleförordningens mål anges för varje aktivitet samtidigt som helheten, dvs. doktorandens progression och hur vägen fram till examen ser ut ska framgå. Om avvikelser från tidplanen upptäcks vid den årliga uppföljningen av ISP vidtar institutionen tillsammans med handledare och doktorand åtgärder för att lösa eventuella problem. Planeringen av de tre obligatoriska seminarierna rapporteras i den individuella studieplanen (ISP), vilket innebär att det utöver uppföljningen vid själva seminarietillfället även sker en uppföljning i ISP. Bedömargruppen anser att avstämningen vid de tre obligatoriska seminarierna, med kritiska åhörare, utgör en bra uppföljning av utvecklingen av färdighet och förmåga.

Det genomförs vartannat år en medarbetarenkät med fokus på arbetsmiljön i stort. Bedömargruppen menar att arbetsmiljö är ett bredare begrepp än forskarutbildningsmiljö och det framgår inte specifikt hur medarbetarenkäterna följer upp det senare. Jämställdhetsperspektivet följs upp både vid medarbetarundersökningen och doktorandundersökningen. Uppföljning av jämställdhetsperspektivet sker också vid utvecklingssamtal och medarbetarsamtal med doktorander. Vid behov har åtgärder genomförts efter samråd med doktoranden.

Bedömargruppen menar att Linköpings universitet har god kännedom om var de examinerade doktorerna är verksamma. Det sker genom att lärosätet aktivt följer upp detta och genom att man söker bibehålla kontakten med alumnerna. I och med att flera av projekten är extern finansierade sker även uppföljning och återkoppling i arbetet inom projektgruppen samt avstämning med styrgrupper. En del av uppföljningsarbetet med externa forskningsanslag sker genom att beviljade anslag/eller ansökningar redovisas regelbundet på avdelningsmöten.

Bedömargruppen kan konstatera att Linköpings universitet har god organisation och struktur för genomförande av forskarutbildningen och uppföljningen av densamma.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)