Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Hållbara system - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Linköpings universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

En stor del av forskningsverksamheten är finansierad av externa medel och den tillämpade forskningen som bedrivs medför att doktoranderna har nära kontakt med såväl näringsliv som offentliga aktörer, t.ex. genom styrgrupper och workshoppar inom ramen för projekten. Samverkan med näringslivet och samhället i övrigt och de externa nätverken bidrar till doktorandernas förberedelser för jobb utanför akademin. Doktorander deltar ofta i formulering och utarbetande av forskningsprojekt, speciellt i slutet av doktorandtiden. Det finns en medveten strategi att uppmuntra doktoranderna att driva projekt och att skriva forskningsansökningar, ibland tillsammans med externa samarbetspartners. I självvärderingen framgår att denna kollegiala formering av forskningen vid ämnet förbereder doktoranden för ett arbetsliv både inom och utom akademin.

En akademisk karriär understöds av att doktoranderna, som en del av institutionstjänstgöringen, medverkar som lärare i utbildningen på grundnivå och avancerad nivå. Nära samverkan med andra forskare kan också vara förberedande för en fortsatt karriär inom akademin. De examinerade doktorerna är väl spridda i olika samhällssektorer. Ca 40 % finns inom industrin, knappt 40 % inom akademin och resten i olika offentliga organisationer. Antalet industridoktorander är dock endast ett fåtal.

Karriärsamtal genomförs i slutet av utbildningen och syftar till att förbereda doktoranden för ett framtida yrkesliv både inom och utanför akademin. Samtalet genomförs av både huvudhandledare och avdelningschef. Bedömargruppen menar att detta är positivt för den enskilde doktoranden.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter. Linköpings universitet har god kännedom om var de examinerade doktorerna är verksamma genom att man aktivt följer upp detta, samt genom att man söker bibehålla kontakten med alumnerna.

Handledare inom forskarutbildningsämnesområdet energisystem är utvärderare/experter och ledamöter i olika forskningsprogram och råd t.ex. Energimyndighetens forskningsprogram, Jernkontorets forskningsprogram, Formas, Svensk Fjärrvärmesprogram, Fjärrsyn, SIDA, Vinnova, Norges forskningsråd, inom EU-projekt etc. I självvärderingen framgår att Linköpings universitet till följd av handledarnas engagemang kan hålla sig uppdaterad kring vad som kan vara aktuellt i framtiden medför att den forskning som bedrivs blir mer aktuell och anställningsbarheten kan därmed öka för den examinerade.

I och med att flera av projekten är extern finansierade sker även uppföljning och återkoppling i arbetet inom projektgruppen samt avstämning med styrgrupper. En del av uppföljningsarbetet med externa forskningsanslag sker genom att beviljade anslag/eller ansökningar redovisas regelbundet på avdelningsmöten.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)