Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Samlat omdöme Miljö- och energisystem - licentiat- och doktorsexamen

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Karlstads universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Universitetskanslersämbetet instämmer i bedömargruppens ställningstagande.

Sammantaget visar underlagen att utbildningen håller hög kvalitet.

Inom aspektområdet miljö, resurser och område framgår att den insnävning av forskarutbildningsämnet som skett har medfört ökad möjlighet till vetenskaplig fördjupning och en god potential vad gäller antalet tillgängliga handledare. Verksamheten har relativt liten omfattning, men det höga antalet handledare och möjliga handledare i förhållande till antalet doktorander gör att bedömargruppen ser att det finns potential för en utökning av antalet doktorander. Handledarnas ämneskompetens är mycket bred vilket även möjliggör att fokus för forskningsområdet kan förskjutas beroende på möjliga finansieringskällor. Sålunda kan forskarutbildningsmiljön förbättras med ett utökat antal doktorander. Bedömargruppen menar att samverkan med andra universitet bör fördjupas eftersom det förefaller vara något begränsat. Detta gäller såväl handledare som doktorander.

När det gäller aspektområdet utformning, genomförande och resultat så finns det ett brett utbud av kurser på Karlstads universitet och utbudet kompletteras med doktorandkurser från andra ämnen och vid andra lärosäten. Forskningsetik, vetenskaplig redlighet och vetenskaplig metodik tränas även vid författande av konferens- och tidskriftsartiklar och i avhandlingsarbetet. Bedömargruppen anser att allt detta bidrar till utveckling av kunskapen inom värderingsförmåga och förhållningssätt

Anknytningen till forskarmiljön Pro2BE och forskarskolan VIPP samt forskarskolan Natur- och teknikvetenskap visar på ett lyckat samarbete och skapar en naturlig kontaktyta mot näringslivet och andra intressenter. Det finns ett flertal industridoktorander vilket bidrar till att forskningen blir relevant för både näringsliv och samhälle i övrigt. Bedömargruppen vill synliggöra det goda exemplet med de väl integrerade forskarskolorna och de breda nätverken med institutioner och företag i Sverige. Det är positivt att universitetet på central nivå anordnar återträffar med alumner samt att dessa involveras i forskningsprojekt. Sammantaget skapar forskningens närhet till företag goda förutsättningar för doktorandernas anställningsbarhet även om antalet disputerade doktorander är något begränsat för att kunna ge fullgod bedömning.

Avseende doktorandernas perspektiv framgår att det finns möjlighet att påverka sin utbildning via doktorandmöten i olika nämnder och utskott, medarbetarsamtal och den individuella studieplanen (ISP). Bedömargruppen anser att dessa rutiner fungera tillfyllest då självvärderingen och intervjuerna samstämmigt ger detta intryck. Samtidigt ger den lilla forskarmiljön ett ökat utrymme för den enskildes möjlighet att påverka.

En övergripande jämställdhetsplan finns på universitetsnivå, och en medvetenhet finns om en viss obalans inom handledarkollegiet. Vid rekrytering och anställning beaktas jämställdhetsperspektivet. Den uppföljning som sker med avseende på jämställdhet är enligt bedömargruppen något begränsad och Karlstad universitet rekommenderas att bredda uppföljningen till att omfatta utbildningens utformning och genomförande.

Inom aspektområde uppföljning, åtgärder och återkoppling pågår flera olika aktiviteter som enkäter till doktorander och alumner, årliga medarbetarsamtal och årlig kollegial granskning av den individuella studieplanen (ISP). Till den senare finns en detaljerad målmatris som innehåller delmål och aktiviteter för den enskilde doktorandens studietid och detta följs även upp. Bedömargruppen anser att det är positivt att olika milstolpar framgår, vilket tydliggör progressionen i utbildningen samt att studietiden särskilt uppmärksammas. Det skapar goda förutsättningar för att i god tid åtgärda eventuella avvikelser eller problem. Bedömargruppen vill särskilt lyfta det goda exemplet med en genomtänkt process som är knuten till aktiv användning av ISP vid såväl planering som uppföljning.

Avslutningsvis konstaterar bedömargruppen att en heltäckande beskrivning har presenterats av lärosätet, dock är det än så länge för få examinerade doktorer för att möjliggöra en fullgod bedömning. Samtidigt framgår det enligt bedömargruppen att det finns stor andel kompetenta handledare och utbildningen har god utvecklingspotential för utökning av antalet doktorander.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)