Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Miljö- och energisystem - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Uppföljning, åtgärder och återkoppling

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Karlstads universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Sammanvägd bedömning av bedömningsområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling

Tillfredsställande

Aspektområdet uppföljning, åtgärder och återkoppling bedöms sammantaget vara tillfredsställande och beskrivningen av aspektområdet bedöms heltäckande och trovärdigt.

Uppföljning av forskarutbildningen i sin helhet sker vid fakulteten och det tas fram en årsrapport. På fakultetsnivå ligger även ansvaret att rikta enkäter till doktorander (vid de tillfällen doktorandsektionen genomför en enkät ersätter den fakultetens doktorandenkät) och alumner med fokus på forskarutbildningsmiljöns kvalitet. Enkäten till doktorander innehåller frågor om upplevd kvalitet på handledningen och doktorandkurser. Resultaten visade på att stor majoritet av doktoranderna är nöjda med sin handledning. Resultat och analys av enkäterna redovisas för doktoranderna och för fakultetens utbildnings- och forskarsamordnare samt forskarutbildningsutskott. Forskarutbildningsutskottet har doktorandrepresentanter och kan vid behov föreslå ändringar i kursplaner för doktoranderna.

Forskarskolan anordnar även doktoranddagar där frågor om akademisk miljö och upplägg av forskarutbildningen diskuteras. Synpunkterna har givits som återkoppling till handledarkollegiet vilket har lett till ämnesvisa diskussioner kring förutsättningar att nå examensmålen.

Prefekterna genomför även årliga medarbetarsamtal med doktoranderna. Här tas frågor om forskningsmiljö upp och den individuella studieplanen (ISP) diskuteras. ISP är ett viktigt verktyg vid planering och uppföljning. Denna granskas kollegialt vid institutionen årligen, senare vid berört kansli och ett forskarutbildningsråd och slutligen fastställs den av dekanus. För uppföljningen finns en detaljerad målmatris som innehåller delmål och aktiviteter för den enskilde doktorandens studietid och denna kontrolleras via uppföljning av den individuella studieplanen. Det är positivt att milstolpar såsom seminarier framgår, vilket tydliggör progressionen i utbildningen samt att studietiden särskilt uppmärksammas. Detta skapar goda förutsättningar om verktyget används till att i god tid åtgärda eventuella avvikelser eller problem.

Karlstads universitet följer även upp vilket arbete doktoranderna får efter sin disputation och hitintills har samtliga erhållit relevanta arbeten både inom och utanför akademin. Antalet disputerade är hittills få, så kontakten med dem efter forskarutbildningen är relativt enkel och väl fungerande.

Den uppföljning som sker med avseende på jämställdhet är enligt bedömargruppen något begränsad. Karlstad universitet arbetar med jämställdhet men bedömargruppen rekommenderar att uppföljning med avseende på jämställdhet breddas till att omfatta utbildningens utformning och genomförande t.ex. skulle utvärderingen kunna omfatta tillgång till handledare samt handledarens kompetens och/eller tillgång till olika nätverk.

Bedömargruppen vill särskilt lyfta det goda exemplet med en genomtänkt process som är knuten till aktiv användning av ISP vid såväl planering som uppföljning.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)