Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Miljö- och energisystem - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Karlstads universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

En jämställdhetsplan finns på en övergripande universitetsnivå och det framgår i självvärderingen att det finns ett pågående systematiskt arbete inom jämställdhet som en del av den dagliga verksamheten.

Inom Miljö och Energisystem är en övervägande del män vad gäller docenter och professorer. Dock förväntas ett antal kvinnliga lektorer i rimlig närtid nå docentkompetens. Samtidigt har ämnet haft såväl kvinnliga som manliga prefekter, ämnesansvariga och studierektorer. En förutsättning för jämställdhet i utbildningen är enligt självvärderingen en rekryteringsprocess som sker utan att medvetet eller omedvetet gynna något kön. För att möjliggöra detta behöver rekryteringsprocessen vara transparent. I utlysningen anger man att förtur vid lika meritering ges till underrepresenterat kön. Sammansättningen av doktorandgruppen är blandad. Eventuell föräldraledighet behandlas generöst då det enligt självvärderingen finns en uppmuntrande inställning och det ges goda förutsättningar för en flexibel familjevänlig miljö i och med att man kan ta med såväl arbete hem som att ta med barn till arbetsplatsen.

I en av doktorandkurserna ingår föreläsningar om genusvetenskap och jämställdhet är också ett perspektiv som beaktas i de flesta ansökningar om forskningsmedel. Det senare innebär att forskarutbildningens utformning och genomförande successivt främjar jämställdhet.

Systematisk uppföljning görs inte för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts inte vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker inte till relevanta intressenter. I arbetet med jämställdhet fokuserar Karlstads universitet på rekryteringen för att i möjligaste mån säkerställa en jämn fördelning mellan kvinnor och män. Det framgår att fördelningen mellan kvinnor och män följs upp vid anställning av blivande doktorander och handledare, då denna information behövs om förtur (vid lika meritering) för underrepresenterat kön behöver åberopas. Innan lönesamtal kontrollerar även prefekten att det inte finns omotiverade löneskillnader mellan anställda. Det framgår att det även i viss mån sker uppföljning genom att jämställdhet i projektansökningar finns med som en särskild punkt. Dock är verksamheten ännu begränsad varigenom det ej finns tydliga eller konkreta exempel av åtgärder.

Bedömargruppen kan konstatera att den uppföljning som beskrivs är mer begränsad än en uppföljning av hur utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. En sådan uppföljning skulle t.ex. kunna omfatta tillgång till handledare samt handledarens kompetens och/eller tillgång till olika nätverk. Karlstad universitet arbetar med jämställdhet men bedömargruppen rekommenderar att uppföljning med avseende på jämställdhet breddas till att omfatta utbildningens utformning och genomförande.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)