Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Miljö- och energisystem - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Arbetslivets perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-11-28
Lärosäte: Karlstads universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Energisystem
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Arbetslivets perspektiv

Utbildningen är användbar och förbereder doktorander för ett föränderligt arbetsliv.

Forskningen bedöms vara relevant både sett ur samhällets och näringslivets perspektiv vilket den rikliga förekomsten av extern finansiering indikerar. Anknytningen till forskarmiljön Pro2BE och forskarskolan VIPP samt forskarskolan Natur- och teknikvetenskap visar på ett lyckat samarbete och bedöms positiv då det skapar en naturlig kontaktyta mot näringslivet och andra intressenter. Det finns väl upparbetade kontaktytor med exempelvis skogsindustrin. I och med forskarskolorna kan doktorander även delta i kurser och handledning riktat mot företag. Detta stärker kopplingen med arbetslivet då doktoranderna får möjlighet att utveckla nätverk.

Bedömargruppen observerar att man har en relativt stor andel industridoktorander vilket visar på ett gott samarbete med industrin. Självvärderingen visar att industridoktorander som har sin dagliga arbetsplats på företaget riskerar en lägre forskningstakt. En åtgärd som vidtagits är att dessa ska tillbringa minst en dag på universitetet. Doktorander som planerar för en fortsatt akademisk karriär involveras i projektansökningar, vilket är positivt då det ger övning inför en kommande karriär. Doktoranderna som är anställda vid universitetet har 20 % institutionstjänstgöring (t.ex. undervisning).

Enligt självvärderingen upprätthålls relationerna med alumner, både tidigare studenter och doktorander, genom återträffar. I dessa sammanhang bjuds även nuvarande doktorander in. Utöver detta medverkar ofta alumner som gästföreläsare vid de karriärdagar som anordnas för att ge doktoranderna en bild av karriärvägar i det kommande arbetslivet. Samtidigt involveras tidigare doktorander, som nu befinner sig i näringslivet, i forskningsprojekt.

Utbildningens utformning och genomförande följs systematiskt upp för att säkerställa att den är användbar och förbereder för arbetslivet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling till relevanta intressenter. Antalet disputerade är hittills få, så kontakten med dem efter forskarutbildningen är relativt enkel och fungerar väl. Uppföljningen visar på att alla som doktorerat inom ämnet har relevanta arbeten både inom och utanför akademin. På central nivå anordnas återträffar för alumn-nätverket.

Bedömargruppen vill lyfta fram det positiva exemplet att universitetet på central nivå skapar aktiviteter såsom återträffar för alumner samt att tidigare doktorander som nu befinner sig i näringslivet involveras i forskningsprojekt. Värt att nämna är också näringslivskontakterna och forskarskolan. Sammantaget skapar forskningens närhet till företag goda förutsättningar för doktorandernas anställningsbarhet.

Sammantaget bedöms arbetslivets perspektiv vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)