Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Veterinärmedicinsk vetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-06-27
Lärosäte: Sveriges lantbruksuniversitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Veterinärmedicin
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

För närvarande har sammansättningen av doktorandgruppen en majoritet av kvinnor med sju kvinnor och två män i det nya forskarutbildningsämnet Veterinärmedicinsk vetenskap. Vid antagning tas inte hänsyn till kön utan det är meriterna som avgör, men om meriterna är jämbördiga kan underrepresenterat kön väljas.

I självvärderingen beskrivs att fakulteten har ett utskott som särskilt arbetar med lika villkor. Lika villkor beskrivs som att alla anställda, studenter och sökande ska känna sig välkomna och ges lika villkor oavsett kön, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, funktionsnedsättning, etniskt ursprung, religion, annan trosuppfattning eller ålder. Utskottet sammanträder fyra gånger per år och anordnar seminarier en gång per termin där frågor kring lika villkor tas upp. Information om arbetet kring lika villkor sprids via ett dekanbrev från vice dekanen för forskarutbildning och lika villkor, och via medarbetarportalen. Bedömargruppen vill lyfta att det på centralt håll i lärosätet har påbörjats ett arbete med att utveckla instruktioner till prefekterna för hur de i sitt arbete kan identifiera eventuella problem och föreslå åtgärder angående problem som uppstår rörande jämställdhet.

I handledargruppen ska både kvinnor och män vara representerade enligt lärosätets riktlinjer. Detsamma gäller för betygsnämnden för licentiat- och doktorsexamen. Det framgår också av de individuella studieplanerna att detta krav är tillgodosett.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning leder, vid behov, till åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Lärosätet arbetar med jämställdhetsfrågor utifrån samma uppföljningsmodell som andra frågor, det vill säga riktlinjer som säkerställer att jämställdhetsperspektivet är integrerat i forskarutbildningens utformning och genomförande. Det nya kvalitetssäkringssystemet som lärosätet inför under 2017 har också indikatorer som gäller jämställdhet.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)