Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Musikpedagogik - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Jämställdhetsperspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2018-06-19
Lärosäte: Lunds universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Pedagogik
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Jämställdhetsperspektiv

Ett jämställdhetsperspektiv är integrerat i utbildningens utformning och genomförande.

I självvärderingen anges att jämställdhetsperspektivet är integrerat i utbildningens samtliga delar: utformning, genomförande, utvärdering och utveckling. Forskargruppen är i stort könsmässigt balanserad, till exempel är en kvinna och en man professorer. Bland forskarna i musikpedagogik är 10 av 18 disputerade kvinnor (56 procent). I den nuvarande doktorandgruppen om fem personer är två kvinnor (33 procent). Jämställdhetsperspektivet beaktades redan vid antagningen av doktorandgruppen, och då inte bara utifrån kön utan också med hänsyn till olika bakgrunder.

Kurslitteratur väljs ut så att den representerar olika könstillhörigheter. Under seminarier och kurser förs diskussioner om jämställdhet utifrån såväl innehåll som språkbruk. Detta kan dock möjligen formaliseras ytterligare, så att jämställdhet som perspektiv inte riskerar att bli beroende av några få intresserade individer i miljön.

Systematisk uppföljning görs för att säkerställa att utbildningens utformning och genomförande främjar jämställdhet. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Jämställdhetsperspektivet utgör en obligatorisk punkt på dagordningen för samtliga organ inom den konstnärliga fakulteten.

Det sker en systematisk uppföljning för att säkerställa att utbildningen främjar jämställdhet, och enligt intervjuerna upplever man att musikhögskolan i Malmö arbetar aktivt och medvetet utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Flera goda exempel finns med i självvärderingen, där det förs diskussioner om språkbruk, jämställdhet med mera vid seminarier. Ett utvecklingsområde är att formalisera ett systematiskt arbete för jämställdhet.

Sammantaget bedöms jämställdhetsperspektivet vara tillfredsställande.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)