Tillbaka till granskningar Spara som favorit

Konst- och bildvetenskap - licentiat- och doktorsexamen Bedömningsområde: Doktoranders perspektiv

Hög kvalitet
Publicerad: 2017-12-19
Lärosäte: Göteborgs universitet
Typ av examen: Forskarnivå
Ämne: Konstvetenskap
Typ av granskning: Utbildningsutvärdering

Doktoranders perspektiv

Utbildningen verkar för att doktoranderna tar en aktiv del i arbetet med att utveckla utbildningen och lärprocesser.

Samtliga doktorander deltar i institutionens doktorandråd. I övrigt finns doktorandrepresentation enligt praxis i nämnder och styrelser. Viceprefekten tar i utvecklingssamtalen med doktoranderna emot förslag till åtgärder. Doktorandrådet har tagit initiativ till kvalitetshöjande åtgärder. Ett exempel på åtgärder som vidtagits som en följd av framställda önskemål från doktorander är inrättandet av kursen "Forskningspraktiker" som genom träning i att utarbeta projektansökningar bidrar till att forskarutbildningen förbereder för doktorandens egen forskarkarriär. Bedömargruppen ser doktorandrådet i egenskap av organ för initiering av kvalitetsbefrämjande förbättringar som en tydlig och inkluderande form för doktorandinflytande.

Utbildningen följs systematiskt upp för att säkerställa att doktorandinflytandet används i kvalitetssäkring och utveckling av utbildningen. Resultaten av uppföljning omsätts vid behov i åtgärder för kvalitetsutveckling och återkoppling sker till relevanta intressenter.

Den formella organisationen säkerställer ett kontinuerligt doktorandinflytande som kan beskrivas som en systematisk uppföljning. Doktorandrådet utser representanter som deltar i antagning, revision av allmän studieplan och kursplaner med mera. Doktoranderna är också representerade vid prefektens beslutsmöten.

Sammantaget bedöms doktoranders perspektiv vara tillfredsställande. Bedömargruppen vill lyfta doktorandrådet som ett gott exempel.

Kontakta utvärderingsavdelningen:
Utvärderingsavdelningen (e-post)